DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

„Csak néhány század lenne Michael és Lewis között”

A korábbi Mercedes-alelnök, Norbert Haug úgy véli, csúcsformájukban nem sok választotta volna el egymástól a két klasszist. A szakember tagadja, hogy a brit miatt vonultatták vissza a németet.

Amióta Lewis Hamilton a Nürburgringen 91. nagydíjgyőzelmével beérte Michael Schumachert a vonatkozó örökranglista élén, folyamatosak az összehasonlítgatások a két versenyzővel kapcsolatban. Most ebbe a sorba szállt be Norbert Haug, a Mercedes korábbi alelnöke, aki ebben a minőségében együtt is dolgozott a némettel és a brittel – igaz, éppen utóbbi 2013-as gyári átigazolásakor távozott. A szakember szerint Schumacher és Hamilton egyformán gyors volt, amikor a csúcson voltak:

schumacher-hamilton-2011-dppi



„Ha mindketten a csúcsformájukban versenyeztek volna egymás ellen, akkor talán csak néhány századmásodperc választotta volna el őket egymástól. Mindketten messzemenőkig tisztelték a másikat, amit jó volt látni. Egyszer sem halottam tőlük egy rossz szót szólni a másikra” – idézi Haug szavait a Motorsport.com szaklap.

Schumachert elsősorban az elképesztő munkamorálja emelte sokak szerint a mezőny fölé a maga korában, míg Hamilton esetén ezt kevésbé szokták emlegetni vele kapcsolatban, ellentétben a pályán kívüli életmódjával. Haug szerint ugyanakkor ez utóbbi megtévesztő: „Bármiféle Instagram-fotók nem tudnak gyors köridőket szállítani. Minden rendkívül jó pilóta hajlandó beletenni azt a plusz munkát. Mindketten a tökéletességre törekedtek, folyamatosan kérdeznek, és még egy sima kettős siker után is nagyon hosszú megbeszélést akarnak.”

A brit egyébként épp Schumacher helyét vette át a Mercedesnél 2012 után, Haug szerint viszont nem igaz az a híresztelés, miszerint visszavonultatták a hétszeres világbajnokot azért, hogy helyet csináljanak a McLarentől érkező Hamiltonnak: „Csak néhány olyan pletykát ismerek a Formula-1 világából, amely végül igaznak bizonyult. Ez igaz erre az esetre is. Senki sem kényszerítette korai visszavonulásra. Valójában ez egy nagyon világos és felépített folyamat volt, amelynek Michael volt a felelőse. Bizonyos szempontból ő fektette le az alapjait Lewis mostani eredményeinek.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: