DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Alonso otthonról is besegít a Renault-nak

Fernando Alonso csillogó szemmel beszélt a Renault-ról az első, Barcelonában tartott menetpróba után. A spanyol elárulta azt is, hogy a háttérben az otthona mélyéről, valós időben dolgozik együtt a francia csapattal.

Mint egy kiéhezett cápa! Néhány napja ezekkel a szavakkal jellemezte a formula.hu kérdésére válaszolva a tervek szerint jövőre visszatérő Fernando Alonsót a Renault csapatfőnöke, Cyril Abiteboul, akinek szavai azóta bejárták a világsajtót. Kérdésünk arra irányult, hogyan reagált Alonso arra, hogy Daniel Ricciardo révén a különítmény megszerezte jelenkori F1-es történetének első dobogós helyezését: azóta a kétszeres világbajnok már túl van egy filmforgatási napon az R20-as versenygéppel, amelyet kedden, Barcelonában vitt pályára, a gyakorlás után pedig maga is elmondta, hogyan értékelte a nürburgringi dobogós helyezést.

Alonso01_1
„Tudom, hogy a csapat mire képes, tudom, hogy a jövőre vonatkozó kilátások nagyon jók. A mostani dobogós eredmény csak egy konzekvencia volt és úgy gondolom, hogy ennek meg kellett történnie. A legfontosabb az, hogy ez a trend folytatódjon és a csapat tartsa meg a lendületet a következő évre és főképp 2022-re. Úgy gondolom, hogy tudjuk, mit kell tenni ennek érdekében” – fogalmazott a Renault sajtóirodája által közreadott videóinterjúban a sportágtól 2018 végén elköszönt spanyol, akinek visszatérését májusban jelentették be. Vasárnap Abiteboul elárulta, hogy a pilóta folyamatosan bombázza üzenetekkel, a pilóta pedig azt fedte fel, hogy a dobogós gratulációval kivárt: ”Már megírtam az üzenetet és az ujjamat a ’küldés gombon tartottam, de a szerencse miatt csak akkor mertem megnyomni, amikor áthaladt a célvonalon. Természetesen nagyon örültem!”



Abiteboul azon a bizonyos nürburgringi online sajtóértekezleten a formula.hu érdeklődésére tett egy sejtelmes utalást arra is, hogy Alonso kiemelt érdeklődést mutat a csapat előmenetele iránt. Maga az érintett kimondta: a versenyhétvégéken az otthonából, virtuálisan kapcsolódik be a Renault-nál zajló munkába. „Minden versenyt figyelek, odahaza össze is állítottam magamnak egy kis 'garázst', ahol a számítógépen tudom nézni Esteban és Daniel fedélzeti kameráját, be tudok kapcsolódni a csapat értekezleteibe, hallom a csapatrádión zajló beszélgetéseket. Igaz, hogy távol vagyok, de ilyen formában ott tudok lenni én is a csapattal” – fogalmazott 2005 és 2006 világbajnoka.   

A barcelonai filmforgatási napon a spanyol összesen 21 kört tett meg, az ilyenkor használatos Pirelli demoabroncsokon, ám ez is elég volt ahhoz, hogy felmérje az R20-ast. A pilóta „kellemes meglepetésnek” titulálta a fekete-sárga járgányt: „A tapadást jónak éreztem, szerintem van benne potenciál, de ugyanezt tudom elmondani a motorról is. Legutóbb 2018-ban vezetettem Renault erőforrással hajtott autót és érzékelhető az előrelépés, ami nagyon fontos. Mindent jónak éreztem, de az autóból még nem tudtam kihozni a maximumot, mert még nem vagyok kellőképpen felgyorsulva, de összességében véve nagyon elégedett vagyok a tapasztalatokkal.”

Alonso02

Alonso szerint a program kiemelt része volt a megfelelő ülés-és pedálpozíciók, valamint a kormány beállítása, mert – mint fogalmazott – „jövőre a téli időszak szűkös lesz, így már most volt alkalmunk megtenni az első lépéseket.” Ugyan a csapat és a spanyol pilóta továbbra is 2021-ről beszélnek, ám egyre több szakmabeli forrás gondolja úgy, hogy a versenyző talán már az idei évad utolsó néhány futamán felbukkanhat a mezőnyben…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: