DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alonso: Az autó egyelőre túlteljesít hozzám képest

Bizakodva értékelte a másfél év utáni első F1-es autóban töltött napját a jövőre a Renault-nál visszatérő kétszeres világbajnok, de tudja, hogy kemény munka vár rá, ha tényleg vissza akar rázódni.

Újra Formula-1-es autót vezetett Fernando Alonso: erre legutóbb tavaly áprilisban volt példa még a McLaren színeiben a bahreini teszten, most viszont már a renault-s visszatérésre készült Barcelonában. A kétszeres F1-es világbajnok 100 kilométert tehetett meg az idei versenygéppel promóciós nap keretein belül, amely után elismerte: kell még némi idő, amíg teljesen visszarázódik:

„Nagyon jól sikerült a filmforgatási napunk Barcelonában” – mondta el a nap végén egy videointerjúban Alonso, akit a Motorsport.com idéz. „Csak 100 kilométer volt, de számomra nagyon különleges volt, hogy visszaültem egy F1-es autóba és visszatértem a csapathoz. Jól éreztem magam. Nyilvánvaló, hogy az autó egyelőre túlteljesít hozzám képest, mert még nem tudom kihozni belőle a maximumot. Nem könnyű visszaállni az F1-es sebességre. Körről körre javultam, és igyekeztem visszajelzéseket adni a mérnököknek. Emellett filmeztünk is, szóval volt néhány kamera meg drón, ami követett a pályán. Szóval kemény munka volt. Úgy vélem, van potenciál az autóban, ahogy azt minden hétvégén is látjuk. De van még tér a fejlődésre, és ezt igyekszünk is elérni rövid távon.”

„Az utolsó három autó, amit vezettem, a Dakar volt januárban, az IndyCar augusztusban, most pedig az F1-es – nem is állhatna messzebb egymástól ez a három!” – folytatta a spanyol. „Az F1-es autóval kicsit könnyebb a dolgom, hiszen ezt vezettem egész életemben: 18 évet töltöttem el az F1-ben, és most térek vissza. Tény, hogy még hiányzik valami a féktávokon, amilyen gyorsan jönnek a kanyarok, a kanyarodási sebesség, szóval rengeteg dologhoz kell visszaszoknom. De rövidebb időbe fog telni, mintha egy teljesen új dologba kellene berázódnom, mint például a Dakar vagy az IndyCar.”

alonso-renault-barcelona-teszt-1



Alonso elmondta: fizikailag is készülnie kell a 2021-es visszatérésre, különösen a nyakát és a felsőtestét kell megerősíteni, hogy bírja majd a terhelést. „Jól van a nyakam 100 kilométer után, de holnap majd jobban meg tudom mondani! Talán lesz egy kis fájdalmam. Eddig jó volt, de tudom, hogy tovább kell dolgoznom ezen. Aztán elő kell készülni komfort szempontjából: üléspróba, a kormány- és a pedálpozíciók, rengeteg dolgot kell átvennünk. Emellett a mérnökökkel is meg kell próbálni jó kapcsolatot kiépíteni, hogy pusztán egymásra nézve is megértsük egymást.”

A 39 éves versenyző azt is elárulta: otthonról már nemcsak a tv-ből követi a versenyeket, hanem távolról képes nézni Esteban Ocon és Daniel Ricciardo fedélzeti kamerás képét, hallgatni tudja a csapat rádiókommunikációját, valamint online formában már a megbeszéléséken is részt tud venni. A folyamatosan javuló eredmények, amelyek a hétvégén a Nürburgringen Ricciardo dobogójában csúcsosodtak ki, pedig bizakodással töltik el a spanyolt.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: