DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Miért marad Indyben az F1-ből kiszálló Honda?

Két, a Honda által kommunikált célok fényben ellentmondásos hír került napvilágra nemrég a japán gyártó autósporttevékenysége kapcsán. Az F1-es program vezetője most betekintést ad a motivációkba.

A múlt héten robbant a hír, hogy a csupán 2015-ben visszatérő Honda 2021 végeztével ismét búcsúzik a Formula-1-től, ehhez képest kissé furcsán vette ki magát, amikor pár nappal később a gyártó bejelentette, hogy hosszú távra elkötelezte magát az USA együléses csúcskategóriája, az IndyCar mellett, amely ráadásul még nem is hibrid motorokat használ, majd csak 2023-tól áll át arra a formulára. A Honda az F1-es kiszállást a karbonsemleges jövőre való koncentrálással indokolta, ám a Masashi Yamamoto most rámutatott, hogy az amerikai szerepvállalás nem közvetlenül az ő irányításuk alatt áll. „Az IndyCar-programunkat a HPD (Honda Performance Development) irányítja, amely egy a Hondától független részleg Amerikában” – adott magyarázatot az F1-es tevékenységek ügyvezető igazgatója a látszólagos kettős kommunikációra.

honda



Az is furcsa, hogy a Honda egy olyan célkitűzés hajszolása miatt szállt ki az F1-ből, amit pedig maga az F1 is a zászlójára tűzött. A sport 2030-ra szeretne teljesen karbonsemlegessé válni, a Honda pedig azért hagyja ott őket, hogy jóval később, 2050-re érje el ugyanezt. Nem lett volna kézenfekvő, ha az F1-ben maradnak és együtt érik el ugyanezt a királykategóriában?

„Nehéz döntés volt, amit viszont meg kellett hoznunk annak érdekében, hogy a jövőbeli karbonsemleges projekteken dolgozzunk. Azt a lehetőséget is számításba vettük, hogy ezt a munkát és a Formula-1-et párhuzamosan vigyük tovább, de végül abban maradtunk, hogy a legjobb mérnökeinket átirányítjuk, hogy a jövő erőforrásain dolgozzanak. Ennek következtében sajnos nem leszünk képesek tovább folytatni a Formula-1-ben” – mondta Yamamoto.

„A Honda és az F1 ugyanabba az irányba halad. Mivel azonban a Honda az autók mellett motorokat és más termékeket is gyárt, és világszerte vannak ügyfelei, szükségét éreztük annak, hogy már korábban áthelyezzük a legjobb mérnökeinket a karbonsemleges projektekre.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: