DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Váratlan bejelentés: 2021 végén kiszáll a Honda!

A japán motorgyártó a semmiből sokkolta az F1-es paddockot pénteken, egy tokiói sajtótájékoztatón ugyanis bejelentették, hogy a következő évad végén távoznak a száguldó cirkuszból.

A Honda péntek délelőtt egy tokiói sajtótájékoztatón bejelentette, majd mindezt egy közleményben is megerősítette, hogy a 2021-es szezon végén távozik a Formula-1-ből. A közlemény szerint az indok a kiszállás mögött az, hogy a japán gyártó úgy látja, hogy az autóipar olyan változások előtt áll, amelyek „száz évben csak egyszer fordulnak elő”, ezért mostantól arra szeretnék fordítani az erőforrásokat, hogy 2050-re ők is elérjék a teljes karbonsemlegességet – magyarán ők is az elsősorban elektromos jövő irányába mozdulnak el.

redbull-alphatauri-honda-dppi



Mindez pedig azt eredményezi, hogy a 2021-es évad végén, azaz éppen a nagy műszaki szabályváltozások előtt elhagyják az F1-et. Ez azt jelenti, hogy csupán hét esztendő után fordítanak ismét hátat a száguldó cirkusznak, hiszen 2015-ben a McLaren partnereként tértek vissza a sportba. A wokingiakkal jórészt csak a küszködés jutott számukra, ám miután a Toro Rosso, majd egy évvel később a Red Bull motorszállítói lettek, érezhetővé vált a fejlődés, és bár továbbra is hátrányban vannak mindenekelőtt a Mercedeshez képest – főként megbízhatóság terén –, már több futamgyőzelmet is szereztek, méghozzá a Red Bull mellett az Alpha Taurival is.

A Honda döntése persze nehéz helyzetbe hozhatja az energiaitalosok két alakulatát, hiszen értelemszerűen új motorpartnert kell keresniük 2022-től kezdődően, és emlékezhetünk, ez legutóbb mennyire nehezen ment számukra, amikor a Renault-val szakítottak.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: