DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Wolff: A víruson a bajnokság is elúszhat

Remetelétbe száműzte versenyzőit, Valtteri Bottast és Lewis Hamiltont a Mercedes, hogy megvédje őket a koronavírustól – ennek jelentősége különösen nagy most, amikor a járvány befészkelte magát a csapat garázsába.

Csütörtökön egy, pénteken pedig már egy második pozitív koronavírusteszt is megbolygatta a Mercedes felkészülését az Eifel Nagydíjra. Az istálló a bokszszemélyzetet még viszonylag hatékonyan képes pótolni, és bár a versenyzőket is helyettesíthetik a tartalékpilóták, az ő fertőzöttség miatti kiesésük már jóval nagyobb érvágás lenne a csapatnak, főként úgy, hogy a bajnoki címekért hajtanak.

Ej4DS8DWAAEMHzu



„Megállás nélkül tesztelünk Brackley-ben, hétfő és szerda között mindenki átesett rajta, és egyetlen pozitív esetet sem találtunk” – kezdte ecsetelni a 2020-as protokollt a csapatvezető Toto Wolff a Racefansnak. „Érkezésünkkor elvégeztünk egy újabb tesztet, és ekkor egy személy mintája már pozitív lett – őt természetesen karanténba helyeztük, mint ahogy mindenki mást is, aki vele dolgozott vagy ugyanazzal az autóval utazott, mint ő. Nekik azóta már van egy újabb negatív tesztjük. Aztán találtunk egy újabb pozitív esetet, és ismét mindenki karanténba került, aki vele érintkezett.”

A Mercedes hat új embert reptetett a Nürburgringre, akikkel pótolni tudják a fertőzött vagy a karanténkötelezettségre ítélt kollégákat. Hamilton és Bottas egyelőre nem mutatták a fertőzés jeleit, ám azt már Sergio Perez nyári esete is megmutatta, hogy a versenyzőkre is bárhol ott leselkedhet a jelen legfelkapottabb egészségügyi veszélye, ami az idei normák szerint még tünetmentesen is kivonja az érintetteket a hétvége további részéből.

„Egyáltalán nem nevezhető kellemesnek a helyzet, hiszen a csapatunk minden tagja nagyon fontos. De azt hiszem, ez a dolog velünk fog maradni még egy darabig” – folytatta Wolff. „Nyilvánvalóan a versenyzők élete van a leginkább bekorlátolva a csapaton belül. Szinte remeteként kell élniük, és ezt is teszik. Otthon maradnak, nem ülnek be sehova vacsorázni, a csapaton belül sem találkoznak olyan emberekkel, akikkel a többiek igen.”

Ej4SU7DXYAAswKn

„A megbeszéléseket a Zoom vagy Microsoft Teams rendszerén keresztül bonyolítják, már a mérnökeikkel sem tartózkodnak egy légtérben. Tényleg mindannyian igyekszünk kerülni velük a személyes kontaktust, amennyire csak lehet. Még amikor beülnek az autóba és beszíjazzuk őket, akkor is próbáljuk tartani a biztonságos távolságot.”

„Ha ki kell hagyniuk egy-két versenyt, az alapvetően befolyásolhatja a bajnokságot. Emiatt sajnos így, különválva kell élniük. De úgy gondoljuk, hogy jó döntéseket hoztunk, amelyek által megvédhetjük őket.”

A Mercedes előnye mindenesetre kellően tetemes az egyéni és a konstruktőri bajnokságban is ahhoz, hogy ne leselkedjen rájuk közvetlen veszély a legközelebbi üldöző, a Red Bull részéről. Hamilton például jelenleg Bottasszal szemben 44, Max Verstappen előtt pedig 77 pont előnyt őriz a tabella élén, így ha bekövetkezne a legrosszabb forgatókönyv és elkapná a vírust a világbajnoki címvédő, akkor csapattársa is csak kettő, Verstappen pedig csupán három tökéletes hétvége alatt érhetné őt be a pontversenyben. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: