DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nem szétlövést rendezett a Ferrari Schumacherék között

Bőség zavara a Ferrarinál: versenyzői akadémiájuk három olyan fiatalt is kiképzett az elmúlt évek során, akik a következő szezonok valamelyikében teljes joggal kerülhetnek be az F1-be. De biztos, hogy mind beférnek?

Mivel az előttünk álló hétvégén nincs újabb nagydíj, alighanem a hét legjelentősebb Formula-1-es eseménye volt a Ferrari privát tesztje, amely során saját pályáján, Fioranóban adott lehetőséget 2018-as versenyautójának kipróbálására három feltörekvő pilótája, Mick Schumacher, Callum Ilott és Robert Svarcman számára. A trió tagjai idén a Formula-2-es bajnokság meghatározó szereplői, mindhárman álltak már a tabella élén, s most, négy futammal a szezon vége előtt Schumacher birtokolja a vezető pozíciót, 22 ponttal a második helyezett Ilott és 51-gyel a most ötödik Svarcman előtt.

86j1gkjz95x2ph2brt1h_lg



Azzal, hogy mindhárman még idén lehetőséget kapnak, hogy bemutatkozzanak egy F1-es szabadedzésen, egy újabb lépéssel közelednek a királykategóriában való debütálás felé, amelynek küszöbére nagyjából egyidejűleg érkezhetnek meg 2021-2022 körül. A Ferrari sportigazgatója, Laurent Mekies szerint azonban nem okoz aggodalmat a csapatban, hogy „torlódás” alakulhat ki kiválóságaik között, és hármuk közül valakinek kicsit tovább kell várnia a következő nagy lépés megtételére – a remény ugyanis az, hogy mindannyian megejthetik F1-es bemutatkozásukat.

„Egyáltalán nem okoz fejfájást a helyzet, ez inkább egy kellemes probléma. Pontosan ilyen állapotokra is vágytunk. Stabilitást és lehetőségeket ad ez számunkra a jövőre nézve, és pontosan emiatt létezik az Akadémia. Mindhárman remek munkát végeznek, Mick és Callum jelentős javulást ért el tavalyhoz képest, és magabiztosan állnak a tabella élén, az első évét taposó Robert pedig tulajdonképpen azonnal felvette velük a versenyt. Nagyon elégedettek vagyunk a teljesítményükkel. Egyelőre Marcus [Armstrong] és Giuliano [Alesi] azok, akik kicsit jobban küszködnek” – mondta a Motorsportnak nyilatkozva Mekies, említést téve a csapat másik két, szintén az F2-ben pallérozódó pilótájáról is.

„Persze tudatában vagyunk annak, hogy nem mindig lehetséges három versenyzőt szinte egyszerre a megfelelő ülésbe juttatni. Viszont megvannak az eszközeink ahhoz, hogy olyan lehetőségeket adjunk nekik, amelyekkel megmutathatják, milyen képességek lakoznak bennük, legyen az akár az F2, az F1-es teszt, vagy további lépések a következő években.”

Felmerült a kérdés, hogy a fioranói, azonos technikában teljesített tesztre esetleg valamiféle erőfelmérőként tekintett-e a Ferrari, s Schumacher, Ilott és Svarcman F1-es autóban való helytállása segít majd nekik eldönteni, kit juttassanak már 2021-re is az Alfa Romeónál vagy a Haasnál esetlegesen megüresedett egyik ülésbe, ám Mekies cáfolja, hogy ilyesmiről lett volna szó.

„Nem versenyeztetjük őket egymás ellen. Azon vagyunk, hogy mindannyiuk számára a legjobb lehetőségeket adjuk a további építkezéshez. Hiszen sok kivételes versenyző, köztük Charles [Leclerc] esetében is láttuk, hogy a folyamatos fejlődés biztosítása kulcsfontosságú, ez a fejlődés pedig akkor sem áll meg, amikor valaki megérkezik az F1 kapujához” – mondta Mekies, hozzátéve, hogy egyelőre nem sürgős számukra meghozni semmiféle döntést a pilótáik jövője kapcsán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: