DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ricciardót nem rekeszti ki a Renault

Daniel Ricciardo örül annak, hogy a Renault végre lendületben van, ám azt továbbra sem bánja, hogy az évad végén távozik a gárdától. Az ausztrál elárulta: nem érez kirekesztettséget.

Az előző három futamon két ízben is 4. helyen végzett a Renault istálló Daniel Ricciardo révén, aki villogott az Orosz Nagydíj időmérő edzésén is. A Q2-ben az ausztrál egy darabig vezette az eredménylistát, míg a zárófázisban úgy tűnt, hogy a 3. rajtkocka megszerzésére is lehet sansza, de az utolsó pillanatokban végül az 5. helyre szorult. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a francia istálló Szocsiban is jó formában van, a pilóta pedig az időmérő edzést követő online Renault-sajtóértekezleten beszélt az idei évad, a javulás hátteréről.

XPB_RUSSIA_QUALIFYING_20
„A téli tesztek során az autó jobb volt, mint korábban, de amikor távoztunk Barcelonából, nem éreztem azt, hogy túl sok okunk lenne a magabiztosságra. Aztán készült egy fejlesztési csomag az évad első, Ausztriában tartott versenyére, amely valóban érdemi előrelépést eredményezett. A télen még nem számíthattunk erre, hogy ezen a szinten tudunk teljesíteni, de amikor elindult a versenyidény, akkor már reménykedtünk ebben” – fogalmazott a hétszeres nagydíjgyőztes a virtuális sajtóeseményen, amelyen részt vett a formula.hu is.



Ricciardo szerint a Renault most tart ott, ahová már tavaly szerettek volna eljutni:  „Akkor is bíztunk a javulásban, és úgy tűnik, hogy tizenkét hónappal később végre össze is jött. Tavaly is voltak felvillanásaink alkalomadtán, de nem voltunk eléggé egyenletesek ahhoz, hogy eljuthassunk arra a szintre, amelyet vártunk. Most már végre közel vagyunk hozzá, ráadásul mindenféle pályán, és szerintem ez az, ami a leginkább elégedettségre ad okot. A csapat örül és én is, jómagam különösen annak, hogy itt is jól megyünk, mert ez nem mindig volt így” – mondta a pilóta, utalva arra, hogy mióta Szocsi 2014-ben bekerült a versenynaptárba, csupán egy 6. és egy 7. helyezést tudott összekaparni ezen a helyszínen.

RENAULT_RUSSIA_SATURDAY_05
Miután a Renault a jelek szerint egyre inkább lendületbe jön, joggal merül fel egyre gyakrabban a kérdés: bánja-e Ricciardo, hogy már az évad kezdete előtt aláírt a következő szezontól Mercedes-erőforrásokra váltó McLarenhez? A pilóta újfent megerősítette a már korábban is hangoztatott állásfoglalását: „Nem akarok tiszteletlen lenni a Renault-val, de nem bántam meg a döntésemet. Hogy örülök-e annak, hogy ez a csapat fejlődik? Abszolút! Motor és más területen is van javulás, ami azt jelenti, hogy a Renault jövőre képes lesz komolyabb nyomást gyakorolni a McLarenre, ami mindenkinek jó. Nem bántam meg semmit és nem bánom azt sem, hogy a csapat fejlődik. Örülök ennek és boldog vagyok, hogy a részese lehetek, mert ez is hozzájárul ahhoz, hogy versenyzőként még jobbá váljak.”

Ha valaki csapatváltásra készül, gyakran megtapasztalja, hogy az aktuális munkaadója elkezdi kirekeszteni a jövő érintő fontosabb dolgokból, elsősorban azokból, amelyek a fejlesztésekkel kapcsolatosak. Erre panaszkodott az elmúlt napokban például Sebastian Vettel és Sergio Perez is, Ricciardo azonban leszögezte, hogy a Renault-nál továbbra sem tapasztal hasonlót.

RENAULT_RUSSIA_SATURDAY_01
„A csapat nem zár ki semmiből, továbbra is dolgozom a szimulátorban és végzem a többi dolgot is. Nagyon jó velük együttműködni és tudom, hogy vannak a csapatban, akik sajnálják, hogy nem folytatjuk együtt az idei év után, de tudják, hogy egészen az utolsó futamig a tőlem telhető legjobbat fogom nyújtani” – fogalmazott a 31 esztendős versenyző, aki az évad tizedik futama előtt 53 ponttal az egyéni tabella 7. helyén állomásozik. Csapattársa, Esteban Ocon 30 egységgel a 12. helyet mondhatja magáénak, míg a jövőre már Alpine néven támadó formáció 83 ponttal az 5. pozíciót foglalja el a konstruktőrök között.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: