DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel: A mezőny fele unfair hátrányba kerül

Nem igazán szereti a piros zászló utáni újraindításokat Sebastian Vettel, mivel a nemrég hozott új szabály szerint mindig állórajtot rendelnek el. Márpedig ilyenkor a mezőny fele alaposan megjárja.

A probléma valós, de egyelőre megfelelő megoldás nincs rá, mások szerint pedig az extra izgalom igenis jót tesz a futamoknak. Mugellóban legutóbb igencsak túlóráztak a pilóták és a szerelők, mivel kétszer is megszakították a futamot, amit mindkétszer állórajttal engedtek ismét útjára.

Ezek a startok azonban néha szerencsésen, néha viszont teljesen pechesen alakulhatnak, különösen akkor, ha valaki a porosabb ívről kénytelen elrugaszkodni, ami a verseny derekán jóval rosszabb állapotban van, mint a futam kezdetekor. Ezt emelte ki Sebastian Vettel a Speedweek.com szakoldalnak adott interjújában.

Vettel egyáltalán nem rajong a piros zászlós újraindításokért


„Egyáltalán nem emlékszem, mikor lehetett utoljára ennyi rajtunk egy nap, de általában csak egy szokott lenni. Ennek az új szabálynak egyáltalán nem vagyok rajongója, hogy piros zászlós megszakítás után állórajttal kell folytatnunk a viadalt. Ha a pálya jó oldaláról indul valaki, az hatalmas előny.”

„Ha viszont a rossz oldaláról kell startolni, óriási hátrányt okoz. Eleve az a porosabb íve a pályának, ráadásul alig néhány kör után már rengeteg kis gumitörmelék hever azon az oldalon. Számomra ez kicsit sem tűnik fairnek. Azt gondolom, leginkább arra kellene törekednünk, hogy olyan autókat építsünk, amivel lehet előzni és ne egy szerencsejáték legyen az egész.”

Pedig Mugellóban jól feltakarították a rajtrácsot az új rajtok előtt. Ez nem lenne elég? „Hát, azt hiszem, az egyetlen megoldást az ennél jóval intenzívebb takarítási munkálatok jelentenék. Nem tudom, mi ennél többet mit tehetnénk. Egy szokványos rajtnál a pálya biztosan tiszta, de az újrarajtolásoknál ez már egyáltalán nem igaz és szerintem ez unfair. Meg kell vizsgálni jobban az ügyet. Ha az alaposabb takarítás megoldja, akkor ezt kell tennünk. Alapvetően mindennek örülök, ami a pilóták esélyeit igyekszik kiegyenlíteni a versengésben” – nyilatkozta a két héttel ezelőtt magát az Aston Martinhoz elkötelező Sebastian Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: