DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Ezért nem kapott eltérő gumit Bottas

Bár a rádión arra kérte csapatát az F1-es Toszkán Nagydíjon, hogy más keveréket kapjon a második etapjára, mint Hamilton, végül mindkét Mercedesre a kemény gumi került fel – most kiderült, miért.

Miután Valtteri Bottas elveszítette a vezetést az első piros zászlós megszakítást követő újraindításnál, alternatív stratégiával próbálta visszaelőzni Lewis Hamiltont: az első etapja vége felé arra kérte rádión a csapatát, hogy eltérő gumit kapjon a kiállásánál, mint a brit. Csakhogy aztán végül a finn állt ki a bokszba előbb, ahol kemény keverékű abroncsokat kapott, ahogy nem sokkal később a hatszoros világbajnok is.

bottas-mugello-dppi_1



Úgy tűnhetett, hogy a Mercedes ezzel nem teljesítette az összetettben immár 55 pontos hátrányban lévő Bottas kérését az eltérő taktika kapcsán, James Vowles vezető stratéga viszont elmagyarázta, hogy kényszerből választották mindkét versenyzőjük számára a kemény keveréket:

„A verseny 30. köre felé haladva mindkét versenyzőnk a közepes keveréken volt, és már jócskán benne volt az etapjában” – magyarázta a szakember, akit a PlanetF1.com idéz. „Úgy készültünk, hogy már csak egy kiállásunk a futam végéig. A 29-30. körben kezdtük észlelni, hogy vibráció tapasztalható Valtteri első abroncsaiban, amely egyre erősebbé vált. Hasonlított arra, amit Silverstone-ban láttunk, és ezúttal szerettünk volna megakadályozni bármiféle incidenst.”

„Emiatt Lewis helyett, aki élen állóként az elsőbbséget élvezte, Valtterit hívtuk be a bokszba. Megvizsgáltuk, melyik keverék lenne a megfelelő ilyen körülmények között. Mivel a közepes keverék kopása nagyobb volt a vártnál, az etap pedig valamelyest rövidebb a tervezettnél, miközben volt előnyünk a többiekhez képest, a kemény gumit választottuk. Ezt megelőzően az volt a terv, hogy Lewis áll ki először, és bármit is választott volna, mi örömmel csináltunk volna valami eltérőt Valtterivel. Valtteri kiállása azonban nem tervezett volt. Egy problémára reagáltunk, ennek következtében pedig biztonságra játszottunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: