DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

FIA: Hamilton szabályt sérthetett a pólójával

A Nemzetközi Automobil Szövetség vizsgálja, Lewis Hamilton megsértette-e sport alapelveit, amikor olyan pólóban állt fel a Toszkán Nagydíj dobogójára, amelyen a rendőri brutalitásokra hívta fel a figyelmet.

A mezőny egyetlen fekete felmenőkkel is rendelkező versenyzőjeként Hamilton a szezon kezdete óta élharcosa a Formula-1-es paddockban az Egyesült Államokból tavasszal kirobbant Black Lives Matter kampánynak. A Toszkán Nagydíj hétvégéjén azonban a szokásos, rajt előtti demonstrációnál is továbbment, hiszen a futam megnyerését követően a dobogóra is egy olyan pólót viselve állt fel, amelynek feliratával választ követel egy fekete hölgy, Breonna Taylor meggyilkolása kapcsán. Az üzenet hátteréről itt már írtunk részletesebben.

hamilton_4



Hétfőn azonban a BBC megtudta, az FIA-ban maradtak kételyek Hamilton magánakciója kapcsán, és azt mérlegelik, a brit megsértette-e a szabályokat a pólóviseléssel, az azon álló szöveg pedig szembemegy-e az FIA politikai üzeneteket tiltó alapelveivel.

Az FIA Nemzetközi Sportkódexe azt tiltja, hogy a résztvevők „olyan hirdetéseket helyezzenek el az autóikon, amelyek politikai vagy vallási természetűek, vagy előítéleteket ébresztenek az FIA-val szemben”. Ez a korlátozás tehát csak az autón megjelenő üzenetekre vonatkozik, viszont arra nincs utalás a szövegben, hogy a versenyzők az autón kívül, például ruházatukkal milyen üzenetet továbbíthatnak.

Ez tehát az egyik képlékeny kérdés a vizsgálatban, a másik pedig, mint azt az FIA szóvivője a BBC-nek megerősítette, annak megítélése, hogy a Hamilton pólóján található szöveg politikai üzenetnek minősül-e. Meglehetősen bizonytalan tehát egyelőre az ügy végkimenetele, mindenesetre annyit tudhatunk múltbeli esetekből, hogy az FIA kifejezetten érzékeny arra, ha valaki megsérti a díjátadó ceremónia protokollját – például ha a versenyzők nem a dobogó nekik szánt fokán állnak, vagy ha nem a kijelölt személy nyújtja át a díjat.

A versenyhétvégék más pontjain egyébként az FIA támogatja Hamilton törekvését a Black Lives Matter kampányra való figyelemfelhívásra, és a sport maga is az ügy mögé állt a szezon előtt elindított #WeRaceAsOne kezdeményezéssel, szivárványszimbólumok feltűntetésére buzdítva a csapatokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: