DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Mit üzent pólójával Hamilton a dobogón?

„Tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort” feliratú pólóban vett részt a közös térdelésen és állt a dobogóra Lewis Hamilton: így küzd tovább a feketék jogaiért és a rendőrök túlkapásai ellen.

Lewis Hamilton nem a szokásos feliratú fekete pólóban jelent meg a Toszkán Nagydíj előtti közös demonstráción. A hatszoros bajnok korábban „A fekete életek is számítanak” üzenetet hirdette a térdelés során – ellentétben a mezőny többi tagjával, akinek ruháján a „Vessünk véget a rasszizmusnak” áll. Mugellóban viszont a következő szöveg volt olvasható Hamilton felsőruházatán: „Tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort.” Hátul a következő: „Mondjátok a nevét”, valamint Taylor fényképe.

Breonna Taylor halálát is felkarolta a Black Lives Matter mozgalom, melynek Hamilton nagy támogatója. A 26 éves fekete nő márciusban lett lövöldözés áldozata saját lakásában: a házkutatást tartó rendőrök és Taylor barátja között alakult ki tűzpárbaj, mivel utóbbi állítása szerint azt hitte, betörés történt. Hamilton nem csupán a menetrendszerű antirasszista tüntetésen, hanem a dobogón is felvette ugyanezt a pólót.



„Kicsit sokáig tartott megszereznem ezt a pólót, de fel akartam venni, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy embereket ölnek meg az utcákon, valakit pedig saját otthonában. Azok az emberek továbbra is szabadon járnak-kelnek. Nem nyugodhatunk, folytatnunk kell, hogy felhívjuk erre a figyelmet” – idézi a BBC a Mugellóban nyilatkozó Hamiltont.

A Mercedes versenyzője a teniszező, Naomi Osaka példáját követte, aki a US Openen arcmaszkján tüntette fel Breonna Taylor és más áldozatok nevét. „Naomi csodálatos dolgokat tett, óriási gratuláció jár neki. Hihetetlen inspirációt jelent. Továbbra is küzdenünk kell az ügyért” – mondta a Toszkán Nagydíj nyertese.

Hamilton a közösségi médiában is nyomatékosította üzenetet. „Hat hónap eltelt már, mióta Breonna Taylort meggyilkolták a rendőrök, saját otthonában. Továbbra sem szolgáltattak igazságot. Nem fogunk csendben maradni” – írta.

 

FRISSÍTÉS: Az FIA-nál időközben vizsgálni kezdték, nem ütközik-e szabályba, hogy Hamilton ezt a pólót viselte a díjátadó során.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: