DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Norris: Hülye szabály, Stroll nem érdemelte meg a dobogót

A McLaren pilótája azt hangoztatja, neki kellett volna harmadikként végeznie Monzában: Gasly mázlija a kerékcsere időzítésével rendben van, az, hogy Stroll megúszta a kiállást, nem korrekt vélekedése szerint.

Lando Norris dobogóesélyesnek tűnt az Olasz Nagydíj első harmadában, miután az első körben Valtteri Bottast is legyűrve a hatodik rajthelyről a harmadik pozícióba lépett fel. A brit pilóta végül negyedik lett a dobogós Lance Stroll mögött, aki abból profitált sokat, hogy a piros zászlós megszakításig a mezőny többi tagjával ellentétben nem állt ki a bokszba: a szabályok értelmében a megszakítás alatt a Racing Point büntetlenül lecserélhette abroncsait, megspórolva kiállását. Emiatt a szabály miatt zúgolódik Norris:

„Az egyedüli oka, hogy nem én álltam ma a dobogóra, az, hogy Stroll ingyen kereket cserélhetett. Ez egy hülye szabály, megkapnak ingyen valamit, amit nem érdemelnek meg, több értelemben is” – mondta a helyszíni riportereknek Norris az Olasz Nagydíj után.



„Ezt a szabályt ki kellene venni. Két esetet láttunk, egyrészt Gaslyt, aki épp a biztonsági autó előtt állt ki, így került előre a piros zászló előtt. Ez rendben is van, nem lehet ellene egy szavunk sem. Másrészt viszont az, aki nem állt ki, 24 másodpercet nyer a semmiért. Neki is ki kellett volna jönnie. Lehet valakinek úgy szerencséje, mint Pierre-nek, az fair play, de az, hogy valaki megússza a kötelező kiállást, nem hiszem, hogy helyénvaló” – fejtegette a 20 éves pilóta.

A szezon korábbi futamain jellemzően inkább Norris gyűjtötte a McLaren erősebb eredményeit, most azonban ő is beismerte, a futamgyőzelemhez négy tizedmásodperes közelségbe kerülő Sainz jobb volt nála:

„Erre az eredményre is büszke vagyok. Második helyen csak akkor végezhettem volna, ha én kvalifikálok előrébb szombaton. Nem tudtam volna semmiképp Carlos elé kerülni, ő mindent megtett, amit tehetett. Úgy érzem, én is jó munkát végeztem, nem lett meg a dobogó, de ez nem rajtunk múlt, csapatként a legjobb munkát végeztük” – értékelt Norris, aki épp Stroll-lal pontegyenlőségben negyedik a pontversenyben, bár helyezések alapján kanadai felé billen a mérleg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: