DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Négy büntetőpontra az eltiltástól Hamilton

Nem csupán stop-and-go járt a bokszutcába való tiltott behajtásért: a brit versenyzőnek figyelnie kell a következő hat versenyhétvégén, hogy ne érje el a 12 büntetőpontot.

Egy nagyon valószínű futamgyőzelmet veszített el Lewis Hamilton az Olasz Nagydíjon, mikor a 20. körben, a biztonsági autó mögött behajtott a lezárt bokszutcába. Kevin Magnussen éppen a bokszbejáraton húzódott félre a Haasszal, emiatt tiltották meg a behajtást, 12 másodperccel azelőtt, hogy Lewis Hamilton kerékcserére érkezett a Mercedeshez.

A brit pilóta a tíz másodperces stop-and-go időbüntetés mellett két büntetőpontot kapott az incidensért – amely kapcsán magára vállalta a hibát leintés utáni nyilatkozatában, mondván, hogy nem vette észre a jelzést. Ezek a büntetőpontok okozhatnak még fejfájást a Mercedes-pilótának, hiszen már nyolccal rendelkezik belőlük, a 12 hónap leforgása alatt összegyűjtött 12 pontért pedig egy futamra szóló eltiltás jár.



Hamilton jelenleg érvényes büntetőpontjai közül kettőt kapott tavaly a Brazil Nagydíjon az Alex Albonnal való ütközés miatt, majd kettőt ugyanezért az idei Osztrák Nagydíjon – a szezonnyitón is a thaiföldivel koccant. Ezen a hétvégén két büntetőpont járt a háromhelyes rajtbüntetés mellett a zászlók figyelmen kívül hagyásáért, Monzában pedig érkezett az újabb kettő.

A problémát a sűrített versenynaptár fokozza, Hamiltonnak ugyanis hat nagydíjat kell még várnia november 17-ig, amikor a tavaly Interlagosban szerzett két büntetőpontot törlik. Addig legfeljebb három büntetőpontot szerezhet, hogy elkerülje szuperlicensze bevonását egy forduló erejére. Hozzátesszük, hogy a Formula-1-ben még senkit sem tiltottak el a 12 büntetőpont összegyűlése miatt.

Ugyancsak két büntetőpontot kapott Antonio Giovinazzi, aki szintén tilosban hajtott a bokszba, illetve az öt másodperces időbüntetés mellé Alex Albon, aki nem hagyott elég helyet Romain Grosjeannak az első kanyarban. A két versenyző Hamiltonhoz képest csak három, illetve öt pontnál jár a 12 hónapos időszakban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: