DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

„Aligha” oldotta meg a gumigondokat a Mercedes

Bár azt James Vowles vezető stratéga is elismeri, hogy kiválóan muzsikált az autójuk a barcelonai hőségben, mégsem gondolja úgy a szakember, hogy maguk mögött tudhatnák a silverstone-i problémáikat.

Mindkét silverstone-i futamon meggyűlt a baja az abroncsokkal a Mercedesnek: a Brit Nagydíj hajrájában mindkét autón defektet kapott a bal első, míg a 70. Évfordulós Nagydíjon Max Verstappen legyőzte őket többek között jobb gumikezelésének köszönhetően. Arra lehetett számítani ezek után, hogy a barcelonai hőségben is nehézségei lesznek a címvédő csapatnak, ehhez képest Lewis Hamilton könnyedén nyerte meg az idény hatodik versenyét. Pedig túl sok mindenen nem tudtak változtatni a Spanyol GP-t megelőző napokban:

hamilton-mercedes-spanyolgp



„Egyértelmű, hogy a silverstone-i verseny után nagy hangsúlyt fektettünk a gumikra, azok kezelésére és a futamon tapasztalt túlmelegedésre, beleértve a hólyagosodást is” – magyarázta James Vowles vezető stratéga a Mercedes videójában. „De csak néhány napunk volt, hogy úrrá legyünk ezeken, és nyilvánvaló, hogy nem tudtunk drasztikusan változtatni az autón a két verseny között. Barcelona eltér kicsit, nagyobb leszorítóerőt igényel a pálya, nagyon szárnnyal is mentünk, mint Silverstone-ban, de ezen túl nem igazán tudunk alapvetően változtatni az autón. Ezért azzal dolgozunk, amivel lehet: a beállításokkal.”

„Rájöttünk, hogy néhány téren nem teljesítettünk optimálisan Silverstone-ban, de ezt nem tudjuk igazolni úgy, hogy nem versenyzünk ugyanazon a pályán, ugyanolyan körülmények között” – folytatta Vowles. „Barcelonában változtattunk néhány dolgon a beállítást és azt illetően, hogyan fogjuk használni a gumikat a hétvége során. Örömmel jelenthetem ki, hogy ez a néhány napnyi kemény munka komolyan kifizetődött a verseny során. Ugyanúgy vigyáztunk a gumira, ahogy Verstappen, de amikor kellett egy kis teljesítményt, azt ki tudtuk aknázni. Lewis pedig mindezt ki tudta pótolni egy tizeddel a futam kulcspillanataiban.”

A szakember hozzátette: Valtteri Bottasnak azért volt nehezebb dolga a gumikkal, mert a forgalomban autózva jobban elhasználta azokat, s emellett a stratégiáját is kissé elszúrták. Vowles szerint azonban a barcelonai siker nem garancia semmire: „Valójában megoldottuk-e a problémákat? Aligha. Más volt a helyzet Silverstone-ban, mint amivel Barcelonában szembesültünk. Tovább kell tanulnunk és fejlődnünk. Viszont örömteli hír, hogy a barcelonai körülmények voltak az egyik legnehezebbek az év során. Rendkívül meleg és izzasztó volt, és tény, hogy jól teljesítettünk ilyen körülmények között, innen kell tovább fejlődnünk.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: