DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Aláírta az első csapat a Concorde-szerződést

A héten várhatóan minden istálló aláírja 2021-től 2025-ig érvényes szerződését a Formula-1-es részvételről. Az első a sorban a McLaren volt kedd reggel.

A Concorde-szerződés a csapatok Formula-1-es részvételét érinti, kétoldalúan köti meg minden istálló és a sportág vezetése, tartalma pedig tisztázza a sportág bevételeinek szétosztására, valamint a döntéshozatalra vonatkozó kritériumokat. A jelenlegi ciklus 2020-ban jár le, a következő szerződés a 2021 és 2025 közti ötéves időszakot érinti.

A Motorsport.com arról ír, hogy a szerződés aláírásának határideje ez a hét, amennyiben a csapatok igényt tartanak pénzügyi bónuszokra. A végső határidő bónuszok nélkül a hónap vége. A Ferrari és a McLaren már hetekkel korábban jelezte, kész aláírni az egyezséget, más csapatok, köztük a Mercedes, viszont nem voltak elégedettek a feltételekkel. A lap szerint ennek ellenére a héten minden istálló megköti saját szerződését.



Elsőként a McLaren erősítette meg közleményében, hogy kedd reggel aláírta a Concorde-szerződést, ezzel 2025-ig elkötelezte magát a részvétel mellett. Zak Brown vezérigazgató így kommentálta a hírt:

„Az F1 újabb fontos lépést tett a fenntartható, erős jövő felé az új egyezséggel. Ez a megfelelő megállapodás a megfelelő időpillanatban a sport, tulajdonosai, csapatai és legfőképp a rajongók számára. Egy igazságosabb sport jobb mindenki számára: nagyobb az egyensúly a bevételek elosztásában a csapatok között, és egyértelműbb, egyszerűbb az irányítás, amely az anyagi érdekek helyett a sportot helyezi első helyre. Ez a megállapodás csak erősebbé fogja tenni az F1-es konstruktőröket hosszabb távon” – olvashatók Brown szavai a közleményben.

FRISSÍTÉS: Kedd délután már gyarapodott is az aláírók sora, hiszen a másik két legidősebb istálló, a Ferrari és a Williams szintén jelezte, hogy elkötelezte magát a 2021 és 2025 közötti folytatásra. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: