DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Wolff: A riválisaink benyaltak a Libertynek

A Mercedes csapatfőnöke szerint az istállója hátrányos helyzetbe került a Concorde-szerződés tárgyalásai során, ezért nem szándékozik aláírni azt. Úgy érzi, a márka többet érdemel.

A Formula-1 kereskedelmi, pénzügyi alapjait adó Concorde-szerződést először 1981-ben írták alá a sorozat akkori résztvevői. Azóta hat megújításon esett át, és idén válik aktuálissá a hetedik változata. Az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media immár évek óta az egyezség egy olyan jellegű módosításán dolgozik a csapatokkal, ami minden résztvevő számára igazságosabb bánásmódot és a jogdíjak korrektebb elosztását teszi lehetővé. Az új szerződéseket augusztus 12-ig kellene aláírnia a feleknek, de Toto Wolff leszögezte: a Mercedesnek nem tetszenek a jelenlegi feltételek, és az sem, hogy a riválisak egyszerűen képmutatóak.

 wolff-portre-20193



"A mezőny 90%-a osztja a véleményt, miszerint a Concorde-szerződést rendbe kell rakni, mégsem tudunk előrelépni, mert amikor kamera elé kerülnek, akkor benyalnak a kereskedelmi jogok tulajdonosainak, amikor pedig megbeszélést tartunk, akkor ők a leghangosabbak. Úgy gondolom, ez az egész azon múlik, ki elég tökös kifejezni a véleményét. Imádjuk ezt a sportot, közös céljaink vannak a Libertyvel és az FIA-val, és szeretnénk folytatni a versenyzést" - magyarázta Wolff a Sky Sportsnak, mielőtt rátért volna, mi a problémája a csapatnak az egyezmény tervezetével.

"Mi, a Mercedes egyértelművé tettük, hogy örülnénk, ha a jogdíjakat egyenlőbb mértékben osztanák szét. Egyetértünk azzal, ahogy a sikert jutalmaznák, de összességében mi lennénk ennek a legnagyobb vesztesei. A Ferrari megőrizné az előnyös helyzetét, a Red Bullt pedig kiegyenlítené az Alpha Tauri, szóval minket érintene a legérzékenyebben. Úgy érzem, hogy az utóbbi években a Mercedes hozzáadott a sporthoz. Azon kívül, hogy versenyképesek vagyunk, miénk az a pilóta, aki globálisan a legvonzóbb. Úgy érezzük, hogy a tárgyalások során nem kezeltek minket a megfelelő módon. Számos jogi, kereskedelmi és sportügyi kérdés maradt nyitva. Nem érezzük késznek magunkat aláírni a Concorde-szerződést" - idézte a csapatvezetőt az Autosport.

Eddig két csapat, a Ferrari és a McLaren jelezte, készen áll aláírni a Concorde-szerződést. Aki esetleg távozni kíván a Formula-1-ből, annak ez egy tökéletes alkalom lehet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: