DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Bottas máris bedobta a törölközőt a vb-harcban

Noha a Spanyol Nagydíj csak az évad hatodik futama volt, Valtteri Bottas gyakorlatilag letette a fegyvert, miután 43 pontnyira nőtt a hátránya Lewis Hamiltonhoz képest. A finn bevallotta: nem tudja megmagyarázni, hogy miért nem alakulnak jobban a dolgai.

Hiába kezdte győzelemmel a szezont Valtteri Bottas, az első hat futamon tisztán kirajzolódott, hogy nem tud mit kezdeni csapattársával, a hatszoros világbajnok címvédő Lewis Hamiltonnal. A múlt vasárnapi Spanyol Nagydíj végképp betette a kiskaput a finn pilótánál, aki a közelmúltban hosszabbított szerződést a Mercedesszel. Az éllovas brit újra győzött, míg Max Verstappen az északi pilótát a 3. helyre kényszerítette, így hátránya 43 pontnyira nőtt, a bajnokcsapat futam utáni sajtóértekezletén pedig – kvázi – letette a fegyvert.

bottas-dppi-spanyolgp



„Roppant csalódott vagyok, a helyzet messze nem ideális, a ponthátrányom hatalmas és újfent azt látom, hogy a bajnokság egyre inkább elúszik” – kesergett Bottas az online sajtóértekezleten, amelyen részt vett a formula.hu is. „Szükség lesz néhány napra, hogy mindent áttekintsünk és kiderüljön, mi siklott félre, de most nagyon csalódott vagyok. Tudom, hogy képes vagyok visszavágni, tudom, hogy Spában újra teljes mentális egészséggel térek vissza, bele is adok majd mindent, de most bárhol máshol szívesebben lennék, mint itt.”

Bottas soha korábban nem készült annyira keményen egy szezonra, mint az ideire, az északi pilóta előtt az a cél lebegett a 2020-as rajt előtt, hogy ha valamikor, hát most kísérletet tehet a trónfosztásra. A nyitányon úgy tűnt, hogy megalapozott volt az optimizmusa, hiszen az élről rajtolva simán diadalmaskodott, azóta viszont – míg Hamilton négy győzelmet is aratott – csak egy rajtelsőségre futotta. A finn saját bevallása szerint nem tudja, hogy miért alakultak így a dolgai.

„Nem tudom, jelen pillanatban nem tudok választ adni” – mondta Bottas, amikor arról kérdezték, hogy miért történik ez vele. „Az első verseny jól sikerült, a tempó az évad összes eddigi futamán megvolt, a kvalifikációk is szuper szorosak, néha Lewis győz le engem, néha én őt. Nem tudok magyarázatot adni. Az is igaz, hogy volt pár sz.r versenyem, például Silverstone-ban, balszerencse miatt. Jelen pillanatban nehéz megmondani, hogy miért alakult így. Idővel talán lesz, de most nincs erre válaszom.”

Bottas köntörfalazás nélkül jelentette ki, hogy véleménye szerint az idei szezonja „borzalmasan rossz” és „kiábrándító”. A világjárvány által felborított szezon hét hét alatt lefutott első hat versenyét követően a finn elismerte, hogy jól jön számára a Belga Nagydíjat megelőző egyhetes pihenő: „Remélhetőleg még sok verseny van hátra, talán tíz is vagy valami hasonló. Bízom benne, hogy így lesz, de jelen pillanatban ez nagyon messze áll az ideálistól” – fogalmazott a finn. 

Hogy mennyire megviselt a 30 esztendős pilóta, azt jól szemléltette az is, hogy míg az első öt forduló során egy szava sem volt emiatt, a vasárnapi futamon kiakadt a Mercedes fekete overalljára is. 

„Borzalmas hőség volt az autóba és idén azt érzem, hogy egyébként is nagyobb odabent a forróság” – háborgott Bottas. „Fehérben talán alacsonyabb lenne a hőmérséklet. Ma például három kilót fogytam a futam közben, ami nagyon sok. Ez már kezdi éreztetni a hatását a teljesítményen is.  Jómagam egyike vagyok a legfittebb versenyzőknek, szóval megbirkózom ezzel, de ez így nem kényelmes és mindig van min javítani.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: