DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

70. Évfordulós Nagydíj – A rajtrács

Az 1950-ben Silverstone-ban elkezdődő Formula-1 születésnapot ünnepel hétvégén. Nagy ünneplést csap Valtteri Bottas is, ha pole-pozícióját győzelemre tudja fordítani, Nico Hülkenberg pedig talán még nagyobbat, ha a harmadik rajthelyről dobogóra tud állni. A rajtrácsot az időmérőhöz képest egy büntetés módosította.

Az időmérő két nagy sztorija az első és a harmadik rajthelyhez kapcsolódott: abban semmi rendkívüli, hogy a Mercedes az egy héttel ezelőtti silverstone-i hétvégéhez hasonlóan megszerezte az első rajtsort, az már inkább meglepetés, hogy Valtteri Bottas gyorsabb volt Lewis Hamiltonnál a hatszoros világbajnok egyik legsikeresebb pályáján.

A Racing Pointtal Nico Hülkenberg egy héttel ezelőtt csupán 13. rajthelyet szerzett – ahonnan műszaki probléma miatt nem tudott elindulni –, most azonban, második nekifutásra a két Mercedes mögötti mezőny leggyorsabbjaként zárt. Ha a sors igazán pikáns történetet akar írni, Hülkenberg helyettesítőként elérheti, ami tíz éven át állandó pilótaként sosem sikerült neki: Formula-1-es dobogót szerezni.



Max Verstappent a negyedik rajtkockában fordított stratégiája miatt lesz érdemes figyelni: a kemény abroncson rajtol – az időmérőn ezzel jutott tovább a Q2-ból –, míg rajta kívüli mindenki más a rövidebb élettartamú közepesen. Elégedett lehet rajteredményével az ötödik Daniel Ricciardo és a hetedik Pierre Gasly is. A Ferrari viszont visszaesett: Charles Leclerc a Brit Nagydíjon még negyedik rajtkockát harcolt ki, most csupán nyolcadikat. Csapattársának, Sebastian Vettelnek a 11. helyről kell előbbre verekednie magát, miután a német idén másodszor nem jutott be a Q3-as fázisba.

A német ráadásul egy hellyel előbbre is került az egyetlen rajtbüntetés következtében. Esteban Ocon az időmérőn tartotta fel George Russellt, ezért három pozícióval sorolták hátra: a 11.-ről a 14. rajtkockába.

A 70. Évfordulós Nagydíj rajtrácsa:

1 Valtteri Bottas      
  Mercedes      
      2  Lewis Hamilton
        Mercedes
3 Nico Hülkenberg      
  Racing Point-Mercedes      
      4 Max Verstappen
        Red Bull-Honda
5 Daniel Ricciardo      
  Renault      
      6 Lance Stroll
        Racing Point-Mercedes
7 Pierre Gasly      
  AlphaTauri-Honda      
      8 Charles Leclerc
        Ferrari
9 Alexander Albon      
  Red Bull-Honda      
      10 Lando Norris
        McLaren-Renault
11 Sebastian Vettel      
  Ferrari      
      12 Carlos Sainz
        McLaren-Renault
13 Romain Grosjean      
  Haas-Ferrari      
      14 Esteban Ocon*
        Renault
15 George Russell      
  Williams-Mercedes      
      16 Danyiil Kvjat
        AlphaTauri-Honda
17 Kevin Magnussen      
  Haas-Ferrari      
      18 Nicholas Latifi
        Williams-Mercedes
19 Antonio Giovinazzi      
  Alfa Romeo-Ferrari      
      20 Kimi Räikkönen
        Alfa Romeo-Ferrari

 *rajtbüntetés


 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: