DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

"Évekbe telhet, mire egyáltalán felzárkózik a Ferrari"

Már a februári teszteken is körvonalazódott, ami júliusban valósággá vált, a Ferrarinak szemernyi esélye sincs a bajnoki címre. Gerhard Berger szerint ráadásul rengeteg idő kell a felzárkózáshoz is.

Új korszak kezdődött a száguldó cirkusz történetében, amikor 2014-től megérkeztek a hibrid-turbómotorok, ezzel az erőviszonyok egy csapásra megváltoztak, az addig domináló Red Bull hirtelen visszaesett, a korábban csak részsikereket elérő Mercedes pedig teljesen átvette az uralmat, ami azóta is tart, immáron hetedik évada. Az átmeneti, 2017-18-as Ferrari-erősödést újabb visszaesés követte.

A vörösök idén a tavalyinál is silányabb autóval jelentkeztek, aerodinamikailag és motorerőben is jelentősen elmarad az ismét látványosan domináló Mercedes mögött, de a Scuderia most már a Red Bullnál is jóval lassabb, sőt, a középmezőnybeli riválisokat sem feltétlenül veri. Az osztrák és a magyarországi betli után Silverstone-ban ugyan már mutattak valami javulást, de a hátrány így is hatalmas.

Az SF1000 nagyon félresikerült konstrukció lett, Berger szerint évekig tart ezt a hátrányt behozni


Annyira nagy, hogy az egykori Ferrari-pilóta, Gerhard Berger szerint rövidtávon nem is orvosolható a probléma, a csapat és rajongói jobb, ha felkészülnek a győzelemínségre. „A Ferrarinak nagyon keményen kell dolgoznia, hogy a zsákutcába került tervezést minél inkább visszaterelje a helyes irányba” – ecsetelte véleményét a tízszeres futamgyőztes osztrák.

„Körönként egy teljes másodpercet veszítenek a vörösök a Mercedeshez képest, a motorerő tekintetében a lemaradást nagyjából 50-60 lóerőre becsülöm. Mivel viszont 2019 óta a német gyártó még tovább fejlődött, úgy mindez akár 70-80 lóerő is lehet. Ezeket az adatokat vizsgálva és a valóságot látva azt kell mondanom, hogy hihetetlenül nehéz munka vár rájuk. Legalább egy évbe, de akár kettőbe is telhet, hogy ezt a hátrányt nagyrészt ledolgozzák” – tekintett előre Berger.

2017-ben és 2018-ban már átmenetileg egészen közel került a Mercedeshez a Ferrari (bizonyos időszakokban gyorsabbnak is tűntek a vörösök), különösen utóbbi évben lett volna reális esély legyőzni Hamiltonékat, de végül Vettel és a csapat is hibát hibára halmoztak a hajrában. Kérdés, mikor kerülhet újra ilyen mértékben támadóközelségbe a Scuderia? 2007 óta nem nyertek egyéni bajnoki címet és a jelek szerint erre további éveket kell várnia a rajongóknak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: