DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Nem érdekli Grosjeant, hogy mindenki kritizálja

Célkeresztben Romain Grosjean, aki Sainz és Ricciardo elleni manővereivel borzolta a kedélyeket. „Gondoltam, én is védekezhetek kicsit ma” – magyarázkodik a francia. Mark Webber szerint Grosjean „súlyos félreértésben él” a pályán vívott harcokat illetően.

Több védekező megmozdulással feszegette a sportszerűség és szabályosság határait a Brit Nagydíjon Romain Grosjean, amelyek nagy balesettel is végződhettek volna: Carlos Sainznak és Daniel Ricciardónak is meggyűlt a baja a pontszerzésért küzdő, végül azonban csupán 16. helyen végző franciával. Grosjean végül megúszta tényleges büntetés nélkül: a Sainz-esetért fekete-fehér zászlóval jelezték sportszerűtlen magatartását, a Ricciardo-esetért egy hivatalos figyelmeztetést róttak ki a nagydíj után. A Haas versenyzője nem gondolja, hogy átlépte volna a határt:

„Úgy éreztem, mindig egy autónál nagyobb helyet hagytam pálya szélén, tudtommal ez szerepel a szabályokban, hacsak nem változtattak rajta. Néhány éve Max Verstappenre panaszkodott mindenki, amiért a féktávon bemozdul, pedig izgalmas volt és nem korlátozták a szabályok. Gondoltam, én is védekezhetek kicsit ma, azzal, hogy kiszélesítem az autómat. Nincs sok lehetőségünk, hogy kitűnjünk, ezért megpróbáltuk, ami tőlünk telik” – nyilatkozta a verseny után Grosjean.

Ricciardo a csapatrádióban fakadt ki arra, hogy Grosjean védekező manővere „nem volt túl átgondolt”, mire a Formula-1-ben 2012 óta folyamatosan szereplő versenyző így válaszolt: „Nem érdekel. Sajnálom, ha bármi rosszat tettem, nem láttam még a visszajátszást. A tükörben nem láttam sokat, DRS-sel pedig néha nehéz megítélni, milyen sebességgel közeledik a másik. De megint csak azt mondom, hogy az autónál nagyobb szélességet hagytam. Senki sem köteles visszavenni, ha előzni akarják… Ha bármi rosszat tettem, sajnálom, de védekeznem is kell és saját versenyemmel törődnöm.”

A másik kárvallott, Sainz futam utáni nyilatkozatában is kiemelte Grosjean megmozdulását: „Az első körökben sokat kellett támadni, ott volt a biztonsági autós időszak is, majd át kellett jutnom egy nagyon veszélyes Romain Grosjeanon” – fogalmazott a spanyol.

A francia pilóta rizikós pillanatait a szakértők is elítélték. A korábbi F1-es pilóta, Mark Webber a Channel 4 csatornának kifejtette, a fő probléma az, hogy Grosjean szerint ezek a megmozdulások beleférnek a pályán vívott csatározásokba:

„Nem hiszem, hogy érti a pályán vívott harc szabályait. Nagyon későn mozdul be védekezés során. Azt mondja, hogy hagy egy autó szélességet, ami technikailag igaz is, de a pálya közepén cikázni nagy sebességnél… Úgy gondolom, Grosjean súlyos félreértésben él azt illetően, miről szól a jelenleg F1-es versenyzés a test a test elleni harcokban. Azt emlegette, mit csinált Max Verstappen a múltban, pedig az a múlt, azon már túllendültünk. Ő a versenyzői szövetség elnöke, neki tudnia kellene a szabályokat. Számomra Grosjean határeset, hogy a Formula-1-be való-e” – kritizálta Webber Grosjeant.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: