DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Red Bull: Nincs garancia, hogy Max nyert volna

Utólagos bölcsességgel könnyű azt mondani, hogy Max Verstappen győzhetett volna a Brit Nagydíjon, ha nincs késői kerékcseréje. Christian Horner szerint a pályán levő törmelék is közrejátszhatott a defektekben.

Amikor a Red Bull két körrel a Brit Nagydíj előtt kerékcserére hívta Max Verstappent – a leggyorsabb körért szerezhető pluszpont érdekében –, a csapat nem sejthette, milyen dráma történik az utolsó körben. A vezető Lewis Hamilton defektet kapott, így Verstappen egyetlen kör alatt 28 másodpercet ledolgozva a célba evickélő Mercedeshez képest mindössze 5,8 másodperc lemaradásban végzett a második helyen. Nem kell igazán számolgatni hozzá, hogy lássuk: ha a Red Bull nem dönt a kerékcsere mellett, nemcsak eggyel, hanem héttel több pontot szerezhetett volna a holland. A csapatfőnök azonban rámutat: ha nincs a kiállás, Verstappen ugyanúgy defektet kaphatott volna viseltes kemény keverékén, mint mindkét Mercedes.

„Vibráció jelentkezett, láttuk Bottas defektjét, ezért úgy döntöttünk, hogy kiállunk és feltesszük a lágyat, hogy megpróbáljuk bezsebelni a leggyorsabb körért járó pontot” – mondta a futam után a Sky Sportsnak Christian Horner. „A Max autójáról levett abroncson mély vágat volt, ezenfelül sok sérülésnyom. Nincs semmi garancia arra, hogy ő nyerte volna a versenyt. Lewis meglovagolta a szerencséjét és sikerült behoznia az autót. Számunkra a második hely is nagyon jó eredmény.”



„Ők (a Mercedesek) kontrollálták a tempót, amit onnan láthattunk, hogy az első gumi aggályos volt ezen a pályán, emiatt lazán vették az 1-es, 2-es és 9-es kanyarokat, lazábban, mint mi. Ennélfogva megleptek minket a futam végén látott problémák. Talán törmelék lehetett kint, ami a gondot okozta” – beszélt arról, hogy külső tényezőnek is szerepe lehetett a defektekben.

Max Verstappennek a hajráig csak a harmadik helyezés nézett ki a futamon, ezért bár nyilván győzni akart, mikor megcsillant előtte a lehetőség, elégedett a második pozícióval is: „Szerencsém is volt, meg nem is. Az egész versenyen sokkal jobban mentek a Mercedesek és a mi abroncsaink sem érződtek úgy, hogy túl jó állapotban lennének, főleg az elsők. Aztán Valtteri defektet kapott és a csapat kihívott a lágy gumikért, amivel ráhajthattunk a pluszpontra. Ezt követően Lewis is defektet kapott, de azért elégedett lehetek a második hellyel is” – nyilatkozta a leintés után Verstappen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: