DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Binotto: Minden téren hátrányban vagyunk

Éppen ezért nincs is gyors és egyszerű megoldás a problémáikra – véli a Ferrari F1-es csapatfőnöke, aki megtippelni sem tudja, mennyi időbe telhet nekik, hogy visszazárkózzanak az élbolyba.

Az utóbbi évek legpocsékabb szezonkezdetén van túl a Ferrari, amely az első három futam alapján visszasüllyedt a középmezőnybe, és bár Charles Leclerc a spielbergi nyitányon még elcsípett egy szerencsés dobogót, a vb-tabellán 27 ponttal mindössze az ötödik helyet foglalja el a Scuderia. Nem véletlen, hogy a maranellóiak néhány napja átszervezéseket jelentettek be, de Mattia Binotto – aki elismerte, hogy a küszködésük nem kis részben az FIA motorszabályos szigorításának tudható be, amelyet épp az ő trükközésük miatt foganatosítottak – szerint így is megjósolhatatlan, milyen gyorsan tudnak visszazárkózni a legjobbak közé:

ferrari-hung-1



„Ez hosszú időbe fog telni” – ismerte el a csapatfőnök a Motorsport-Total.com szaklapnak nyilatkozva. „Úgy gondolom, türelmesnek kell lennünk. Sokszor elmondtam már, hogy minden téren hátrányban vagyunk. Márpedig ha minden területen fejleszteni kell, akkor nem egyetlen trükkről vagy egy egyszerű megoldásról és fejlesztési csomagról van szó. Időbe fog telni. Hogy mennyibe, azt még nem tudom megmondani.”

„Már a téli teszteken is láttuk, hogy nem vagyunk elég gyorsak, de nem számítottunk ilyen nehéz helyzetre. Egyértelműen rosszabb a helyzet, mint gondoltuk, nincs mit ehhez hozzátenni. Most lement három verseny zsinórban, van egy kis időnk a következőig, ezért fontos, hogy ezt az időt arra használjuk, hogy mindent megnézünk Maranellóban az autón, ahogy a szervezeti felépítésünkön is. Egyszerűen mindenhol javulnunk kell.”

Binotto azt is elmondta, hogy az F1 érdekeit szem előtt tartva rábólintottak arra, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság okán halasszák el 2022-re a nagy szabályváltozásokat, ám ez azt jelenti, hogy jövőre is gyakorlatilag ugyanezzel az autóval lesznek kénytelenek majd versenyezni: „Ez még inkább megnehezíti a dolgunkat. Csak megtippelni tudjuk, milyen gyorsan tudunk felzárkózni, ha teljesen megértjük az okait annak, miért vagyunk ennyire lassúak. Túl korai ezt még megmondani, ezért maximálisan arra fogunk fókuszálni, hogy megértsük az autónkat. Az ilyen kérdéseket csak később tudom megválaszolni.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: