DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Jogi lépésekre készül a futamtörlés miatt a Brazil GP magyar promótere

Bár nem érte váratlanul őket a verseny lefújása, a magyarázatot nem tudják elfogadni, ráadásul az elmaradó esemény jelentős kiesést eredményez a városnak és a cégnek egyaránt.

Pénteken jelentette be a Formula-1, hogy a koronavírus-világjárvány miatt idén egyáltalán nem tudnak futamot rendezni az amerikai kontinensen, azaz elmarad a Kanadai, az USA, a Mexikói és a Brazil Nagydíj is, helyettük viszont érkezik a naptárba a Nürburgring, Portimao és Imola is. Bár az említett négyes közül a legtöbben szomorúan, de tudomásul vették a versenyük törlését, a Brazil GP esetén más a helyzet. Rohonyi Tamás, aki már négy évtizede dolgozik az interlagosi viadal promótereként, kiakadt az eseményük lefújása miatt:

brazil-f1-dppi



„Először is, a törlés ugyan nem ért minket váratlanul, ugyanakkor őszintén el kell mondanom, hogy a mögötte álló magyarázatot nem tudjuk elfogadni” – nyilatkozta Rohonyi a Motorsport.com szaklapnak. „A brazíliai fertőzési arányokról beszélnek, pedig ez olyan, mintha Kaliforniát hasonlítanák össze Floridával egy olyan nagy földrészméterű országban, mint Brazília. Megvannak az államra és a Sao Paulora vonatkozó számok, ezeket az adatokat el is juttattuk az FIA Egészségügyi Bizottságának a saját tisztiorvosunk által, aki amúgy az alelnök is. Márpedig ha megnézzük ezeket a számokat, valójában részarányosan még jobbak is, mint például Angliában. Szóval egész egyszerűen nem állja meg a helyét a FOM magyarázata, gyakorlatilag mondvacsinált okból kifolyólag törölték a versenyt.”

Rohonyi kihangsúlyozta: biztonságosan meg tudták volna rendezni a nagydíjat, hiszen készen álltak a tervekkel, mivel már a múlt héten rendeztek versenyt a pályán, emellett az FIA útmutatását is követni tudták volna. A Brazil Nagydíj magyar promótere azt is hozzátette, hogy a csapatok aggodalma – állítólag ugyanis öt istállónak sem volt ínyére, hogy odautazzanak – nem játszhatna szerepet egy ilyen döntésben. „Az F1-es promóteri szerződésekben egyetlen záradék van, amely lehetővé teszi a két félnek annak felbontását, és ezek egyike sem vis maior. Jogi lépéseket teszünk, mert nagy veszteségek érték a várost és a cégünket egyaránt.”

Ha pedig mindez nem lenne elég, a szakember azt is elmondta, hogy további jogi problémákat is eredményezhet a futamtörlés, mivel már költöttek közpénzt felújítási munkálatokra egy olyan esemény előtt, amelyet végül meg sem fognak tartani – ráadásul mivel a pálya szerződése lejár, elvileg az sem kizárt, hogy többet már nem lesz Interlagosban nagydíj. Mindenesetre a Motorsport.com Rohonyi nyilatkozata után megkeresett egy F1-es illetékest, aki viszont csak a pénteki közleményben említett okokat, azaz a világjárvány változó lefolyását, a helyi korlátozásokat és a személyzet biztonságát ismételte el.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: