DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hivatalos: Három pályával bővült az F1-es naptár

A jelek már egyértelműek voltak, így nem is halogatta sokáig a Formula-1 vezetősége a hivatalos bejelentést: idén visszatér a világbajnokság Imolába és a Nürburgringre, Portimao pedig új helyszínként érkezik.

Immár 13 futamból áll a világjárvány miatt idén puzzle-ként összeálló 2020-as F1-es versenynaptár, hiszen július 24-én újabb három helyszín érkezését jelentették be. Ezzel együtt az is biztossá vált, hogy legalább november 1-jéig Európában marad a sorozat – csak Szocsi képez valamelyest kivételt, amit logisztikailag „tengerentúli” futamként tart számon az F1, a felszerelés nagy részét ugyanis már reptetik oda a csapatok.

portimao



Talán ez is az oka annak, hogy az eddigi utolsó állomásként ismert Orosz Nagydíj előtt és után is maradt egy szabad hétvége a naptárban. Az első az újonnan bejelentett helyszínek közül ugyanis október 11-én lesz a Nürburgringen az Eifel Nagydíj képében – a rendhagyó módon a pálya mellett található hegyről kapott elnevezés sejteti, hogy a későbbiekben akár a Német Nagydíjra is szükség lehet Hockenheimben. A Nürburgring 2013-ban volt utoljára része az F1-es naptárnak, idén csak a rendkívüli körülmények miatt térhet vissza.

Az Eifel Nagydíjat újabb két hét elteltével a Portugál Nagydíj követi majd. Az ország legutóbb 1996-ban volt házigazdája a királykategóriának Estorilban, most pedig egy azóta felépült, közkedvelt, de az F1 látómezejébe mostanáig be mégsem került pálya, a portimaói Algarve International Circuit érkezik.

A harmadik új jövevény pedig a már régóta pletykált Imola, amely 1980 és 2006 között volt állandó tagja az F1-es naptárnak, és szintén a koronavírus tehet népszerű visszatéréséről. Ez azt is jelenti, hogy a november 1-jei eseménnyel együtt három futama is lesz idén Olaszországnak, méghozzá - és idén ezt is ki kell emelni - három különböző pályán. Ilyenre korábban csak az Egyesült Államokban volt példa 1982-ben. Az imolai hétvége azonban nem a korábban védjegyévé vált San Marinó-i Nagydíj névvel érkezik, hanem az idén a MotoGP által is elővett régiójelzőt használva az Emilia-Romagna-i Nagydíjnak ad majd otthont.

A sorozat pedig Imolában egy újítást is kipróbál, hiszen nem három-, csak kétnapos versenyhétvégét láthatunk, amelyen így pénteken egyáltalán nem hajtanak az autók a pályára.

Ezzel együtt az F1 azt a korábbi sejtést is megerősítette, hogy az amerikai kontinens pályái teljesen kimaradnak az idei naptárból.

 

A 2020-as Formula-1-es versenynaptár jelenleg ismert állapota:

Július 5. Osztrák Nagydíj Red Bull Ring
Július 12. Stájer Nagydíj Red Bull Ring
Július 19. Magyar Nagydíj Mogyoród
Augusztus 2. Brit Nagydíj Silverstone
Augusztus 9. 70. Évfordulós Nagydíj Silverstone
Augusztus 16. Spanyol Nagydíj Barcelona
Augusztus 30. Belga Nagydíj Spa-Francorchamps
Szeptember 6. Olasz Nagydíj Monza
Szeptember 13. Toszkán Nagydíj Mugello
Szeptember 27. Orosz Nagydíj Szocsi
Október 11. Eifel Nagydíj Nürburgring
Október 25. Portugál Nagydíj Portimao
November 1. Emilia-Romagna-i Nagydíj Imola

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: