DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hamilton és Verstappen is győzelmet ünnepel

A Magyar Nagydíjat Lewis Hamilton nyerte Schumacher-rekordot beállítva, de a kivezető körén balesetező Max Verstappen is győzelemként tekint második helyére. Egyedül Valtteri Bottas volt elégedetlen a dobogón.

Domináns módon szerezte meg nyolcadik futamgyőzelmét a Magyar Nagydíjon Lewis Hamilton, beállítva Michael Schumacher egyik korábbi rekordját: ennyi alkalommal csak a legendás német nyert korábban egyazon versenyen, esetében a Francia Nagydíjon. Fölényes szereplését Hamilton azzal nyomatékosította, hogy a legutolsó körben – miután vállalkozott egy kerékcserére a hajrában – 1:16,627-tel a leggyorsabb kört is megszerezte, így bebiztosítva a maximális 26 pontot.

„Akár hiszik, akár nem, a végén nagyon kellett nyomnom a leggyorsabb körért, de közben vigyáznom is kellett az autóra. Sokáig voltam a közepes keveréken, majd a végére kaptam egy friss szettet, és sikerült megszereznem az egy pontot. Köszönet jár mindenkinek, az otthon, a gyárban dolgozóknak is, különösen a motorrészlegnek. Fantasztikus munkát végeztek, hogy ilyen autót fejlesztettek. Hogy őszinte legyek, egyik kedvenc versenyem volt ez. Egyedül versenyezni különleges kihívás volt. Nagyszerű tempóval rendelkeztem, ami a gyárban dolgozóknak köszönhető” – hálálkodott a Mercedes kollégáinak a pályafutása során 86. alkalommal nyerő Hamilton.



A brit pilóta kisiklással kezdte a 2020-as szezont, de az első futam óta megállíthatatlannak tűnik: „Az Osztrák Nagydíjon több ütést kaptam, amikre talán nem voltam felkészülve. De sikerült újra összpontosítanom, és az utolsó két futam fantasztikus volt, sikerült talpra állni. Ezen a hétvégén pedig tényleg minden tökéletesen alakult” – mondta a hatszoros világbajnok.

Max Verstappen még a futam előtt, a kivezető körön összetörte autóját, megcsúszva a nedves pályán: az is kétségesnek tűnt, hogy elindulhat a hetedik rajtkockából, a Red Bull szerelői az utolsó pillanatokban rakták össze autóját. Innen ért célba tökéletes versenyzéssel a második helyen, megvédve pozícióját Valtteri Bottastól.

„Természetesen nem így akartam kezdeni, a gumifalban kikötve. Egy kis tapadás hiányzott csak, de a szerelők végül csodás munkával javították meg az autót. Nem tudom, hogy sikerült nekik, hihetetlen bravúr. Minden úgy működött utána, ahogyan kellett. Nagyon örülök, hogy második hellyel fizethettem vissza őket és természetesen nagyszerű hír az is, hogy a Mercedeseket kettéválasztottuk. Azt hittem, nem tudok versenyezni sem, ezért másodiknak lenni olyan, mint egy győzelem!” – nyilatkozta a célba érés után Verstappen.

Vasárnap Bottas volt az egyetlen elégedetlen dobogós a Hungaroringen. A rajtnál bemozdult, és bár nem vizsgálták vagy büntették az incidensért, több pozíciót elveszített: elmondása szerint itt esett szét versenye.

„Ez számomra egy nagyon rossz verseny volt, hogy őszinte legyek. A második helyről természetesen a győzelem lett volna a cél. A rajtnál veszítettem el, a műszerfalomon kialudt egy fény, én pedig arra reagáltam. Nem is tudom, mi volt pontosan. Sok helyet elbuktam, így nagyon nehéz futam várt rám. A végéig küzdöttem, nagyon közel kerültünk Maxhoz, de mégis csalódott vagyok. Meg kellett próbálni az új abroncsokat, ami az utolsó körökben nagy különbséget jelentett, de nem fizetődött ki igazán ma” – értékelt elkenődve Bottas.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: