DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

A kiesés is a pakliban volt a Mercedesnél

Többször rá kellett szólni Bottasra és Hamiltonra, hogy kerüljék a rázóköveket, mert gond van a váltóval. A probléma nagyon is valós volt: egy ponton úgy tűnt, nem fog mindkét autó célba érni.

Mikor még úgy tűnt, a Mercedes 1-2-es eredménnyel lehozza az Osztrák Nagydíjat, aggasztó rádióüzenetek borzolták a német márka rajongóinak kedélyeit: a vezető Valtteri Bottasra és a mögötte haladó Lewis Hamiltonra is rászóltak, hogy maradjanak távol a rázókövektől, mivel a telemetriában problémát látnak a szenzorokkal és sebességváltóval. A versenyzőket többször is figyelmeztetni kellett, mivel egymás hajszolása közben eleinte nem vették tekintetbe az utasítást – holott a műszaki gond igenis valós volt, és a kiesés közeli veszélynek tűnt.

„A helyzet komoly volt, rögtön a rajttól kezdve” – mondta az Autosportnak Toto Wolff csapatfőnök. „Először a problémát Valtteri autóján észleltük, olyan jellegű volt, amiből instant halál lehet. Azután Lewis autóján is elkezdődött. Nem tudtuk, pontosan mi a gond, csak azt, hogy a vibrációhoz és az autó izgatott mozgásához kapcsolódik. Ezért tanácsoltuk azt nekik már korán, hogy maradjanak távol a rázókövektől. Egy ponton úgy tűnt, nem fogunk mindkét autóval célba érni. Ezért megpróbáltuk, hogy valahogy hazahozzuk őket.”



A szezonnyitót megnyerő Valtteri Bottas pole-pozícióból a futam mind a 71 körét vezette, ami nem árulja el, hogy a finn versenyzőnek nem volt egyszerű dolga: „Formula-1-es nagydíjat nyerni sosem könnyű, a mai győzelem pedig végképp nem jött egyszerűen. Voltak ezek a problémák a szenzorokkal, amiket a pálya meglehetősen durva kerékvetőinek vibrációja rongált meg. Ezért kerülnöm kellett a szegélyeket, ami nyilván köridőbe került.”

„Miközben vezettem, egyik safety car jött a másik után, a végén már arra gondoltam, ne, már megint? Az élen haladva arra vágyunk, hogy állandóság legyen, maradjunk ki a bajból. Most számos változó játszott közre. Sok golyó elől kellett elhajolnom, hogy megszerezzem a győzelmet” – értékelt a nagydíjat követően Bottas.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: