DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Parádés káosz közepette nyert Bottas

Verstappen és Hamilton drámája, meghibásodások sora és Bottas érinthetetlensége jellemezte Ausztriában az év első F1-es futamát. A Ferrari és a McLaren potyázott egy-egy dobogós helyet.

A lámpák elalvását talán a harmadik helyről rajtoló Lando Norris kapta el legjobban, aki a féktávra szinte felért a másodikról rajtoló Max Verstappen mellé, miközben Valtteri Bottas kényelmesen fordult az első helyen. Hátrébb Lewis Hamilton Alex Albonnal koccant, Charles Leclerc pedig Sergio Perezzel vívott parázs csatát. A kör végére az első kilenc sorrendje nem változott, Sebastian Vettel felkapaszkodott a tizedik helyre. 

EcKj92OX0AA7Dmo



Hamilton számára Norris és Albon megelőzése sem jelentett nagy kihívást, a tizedik körre mindkettejüket maga mögé utasítva feljött a harmadik helyre, Bottas és Verstappen mögé.

Másodpercekkel később aztán jött a dráma. Verstappen autója elektronikai hiba miatt lelassult, a Red Bull kezei közül hazai pályán csúszott ki a futamgyőzelem lehetősége, miközben Hamilton visszakapta a második helyet. Vettel is műszaki hibákból profitált, mögüle Daniel Ricciardo állt ki csúnyán dadogó motorral, előtte pedig Lance Stroll jelentett motorhibát, és lassult le. A 22. körre a harmadik technikai jellegű kiesést könyvelhettük el.

A 26. körben biztonsági autót küldtek a pályára, miután Kevin Magnussen Haasa fékhiba miatt megpördült, és a pálya szélén ragadt. A mezőny azonnal reagált, szinte mindenki bokszba hajtott. A Mercedes körön belül cserélt mindkét autóján kereket, miközben Norris és Perez kis híján összeütközött a bokszban. Bottas 4,5 másodperces előnye felszívódott.

Az újraindítás viszonylag simán zajlott, kivétel Vettelnek. A német borzasztóan messziről próbált bevetődni az előtte hetedik helyen haladó Sainz mellé, de elfékezte a kanyart, így a tavalyi piruettekhez hasonlót mutatott be, és visszaesett az utolsó előtti helyre.

Ezt követően hosszú időre befagytak a frontvonalak. Bottast egy másodpercen belül üldözte Hamilton, őket Albon követte nagyobb lemaradásban. A fekete páros autóiban időközben kritikus szenzorhibát észleltek a sebességváltóban, ezért a rázókövek elkerülését kérték tőlük. 

Az 52. körben újabb biztonsági autós fázis kezdődött, amikor George Russell autójában feladta a küzdelmet a Mercedes-motor. A néhány körrel későbbi ismételt újraindítás mindössze néhány kanyarig tartott, Kimi Raikkönen autójáról a jobb első kerék nemes egyszerűséggel levált, így a finn a célegyenesben ragadt.

EcK0CLjWAAAOn25

Ha ennyi dráma nem lett volna elég, a harmadik újraindítás után Hamiltont Albon támadta meg puhább gumikon, és pattant le a Mercedes kerekéről, miután Hamilton nem hagyott neki elég helyet a kanyarkijáraton. A thai az utolsó helyre esett vissza, a mercedeses pedig 5 másodperces büntetést kapott. A bokszutcai gyorshajtásért szintén büntetett Sergio Perez Lando Norrisszal ütközött, Charles Leclerc és Lando Norris lesipuskásként felkapaszkodott Bottas mögé a dobogóra.

 Az Osztrák Nagydíj végeredménye:

EcLBP9ZWAAAe9VW

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: