DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Amerika a fő gond a naptár összeállításánál

A szezonrajt előestéjén újabb részleteket árult el az F1 2020-as menetrendjéről Chase Carey: néhány helyszínnel már megállapodtak, rövidesen bejelentés is lehet, más helyszínek viszont kérdésesek.

Pénteken végre elrajtol a Formula-1 2020-as idénye, amelyből azonban továbbra is csak az első nyolc forduló helyszíne és időpontja ismert. Bár sajtóértesülések szerint Mugello csatlakozása gyakorlatilag borítékolható, és jó esély van Portimao csatlakozására is, Kínát valószínűleg bepótolják – akár duplán is –, míg az évad Bahreinben és Abu Dhabiban zárulhat, ám mindezekről egyelőre hivatalos bejelentés még nem érkezett. Rövidesen azonban ez is megtörténhet: Chase Carey, az F1 vezérigazgatója az Osztrák GP csütörtök estéjén árult el részleteket arról a Formula1.com weboldalnak, hogyan is állnak a folyamatok a naptárral kapcsolatban:

f1-austin-dppi



„Úgy vélem, a következő néhány hétben legalább egy újabb darabját, ideális esetben a teljes második felét összerakhatjuk a naptárnak. Van néhány verseny, amelyről már tudjuk, hogy ott lesznek a naptárban. Nem akarok egyesével beszélni róluk, hanem egységesen az összes. Ahhoz viszont, hogy pontos dátumokat foglaljunk le, tudnunk kell, milyen más futamok fognak még szerepelni. 15-18 nagydíjról beszéltünk, és továbbra is megvalósíthatónak érezzük ezt a célt. Jelenleg van néhány verseny, amelyről alapvetően már megállapodtunk, csak a dátumot nem véglegesítettük még. Van néhány hely, amely kapcsán haladunk előre és igyekszünk időpontot találni neki. És van néhány, amely jobban a levegőben lóg az adott országban uralkodó helyzet okán.”

Carey elismerte: elsősorban az amerikai kontinens nagydíjai jelentik a legnagyobb nehézséget számukra egyfelől az ottani csillapodni nem látszó vírushelyzet, másfelől a távoli időpont miatt. „Ha megnézzük az USA-t, Mexikót és Brazíliát, egyértelműen látszik, hogy pillanatnyilag jóval magasabb a fertőzések száma, mint más helyeken. Szóval igyekszünk iránymutatást kapni ezekről a helyekről, hogy mi lehetséges és mi nem. Tudnunk kell, hogy versenyezhetünk-e azon a helyszínen, lesznek-e korlátozások azzal kapcsolatban, hogy megfelelően tudjunk a helyszínről ki- és be közlekedni. Illetve bizonyos fokig igyekszünk a nézők kérdését is megoldani. Szeretnénk rajongókat látni a versenyeinken. Ez is egy lehetőség.”

„Ami nagy kihívást jelent a naptár novemberi részét illetően, hogy négy hónap van még addig. Kevesebb, mint négy hónapja tart a vírushelyzet, így érthető, hogy mindenkinek nehéz felmérni, hol fogunk állni novemberben. Viszont végső soron előre kell terveznünk, szóval eljön egy időpont, amikor az ismereteink fényében döntést kell hoznunk. Úgy gondolom, ez hamarosan megtörténik.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: