DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Vettel megöregedett a Ferrarinál”

Ez a német egykori Red Bull-os csapattársának, Mark Webbernek a véleménye. Az ausztrál elképzelhetőnek tartja, hogy a Ferraritól távozó négyszeres világbajnok kihagyja a 2021-es évet.

Sebastian Vettel a szezon végén távozik a Ferraritól, s ha idén sem sikerül megnyerniük közösen a világbajnokságot, úgy a német csatlakozik azon pilóták sorához, akik nem tudtak címet nyerni a maranellóiakkal. Vettel korábbi Red Bull-os kollégája, Mark Webber úgy látja, az olaszok kultúrája egész egyszerűen kifárasztotta a négyszeres világbajnokot, aki ráadásul szerinte szemlátomást bele is öregedett ebbe – minderről az At the Controls podcast adásában beszélt a visszavonult ausztrál:

vettel-ferrari-dppi



„Sebastian minden tőle telhetőt megtett, hogy olyan helyzetbe hozza a csapatot, hogy az elmúlt években megnyerjék a világbajnokságot, de ez nem jött össze. Szerintem az önbizalma alaposan meginogott, amiért nem tudott jelentős hatást gyakorolni az olaszok kultúrája. Van a németes hozzáállás, amiről tudjuk, hogy kvázi robotszerűen csinálják a dolgokat. Ehhez képest az angolok, az ausztrálok vagy épp a dél-afrikaiak valahol középen helyezkednek el, a latinok pedig a sor túlsó végén vannak.”

„Szóval szerintem ez a házasság egyszerűen elhasználta. Lehet is látni, hogy most nem a korának megfelelően fest, ezt többször is mondtam már neki. Jól és keményen próbálkozott, de szerintem elfáradt. És az is lehet, hogy az autóról is többet tud, mint mi. Lehet, hogy kivesz egy év szabadságot, ki tudja? Szerintem nem érzi úgy most, hogy azzal a vággyal tud kikelni az ágyból, hogy beüljön egy vörös autóba és azt vezesse, és ez sportolóként nyilván probléma.”

Bár Vettelt szóba hozták már többe között a Renault-val, az Aston Martinnal és a Mercedesszel is, Webber nem igazán lát reális lehetőséget a maradásra a német számára: „Nem tudom, hova mehet, tényleg nem. A pályafutása nagy részét a dobogó közelében töltötte, leszámítva az első teljes évét a Toro Rossónál, amely során viszont szintén nyert egy futamot. Egyáltalán nem tudom elképzelni a Renault-nál. Úgy érzem, felfrissíti magát 2021-ben, hogy aztán megnézze a visszatérés lehetőségét. Túl fiatal még ahhoz, hogy befejezze, de mivel elég korán is kezdte, szép gazdag a trófeakészlete. Nem lennék meglepve, ha abbahagyná, de nagyon remélem, hogy nem teszi.”

Érdekesség, hogy nemrég a Ferrari egykori sztárja, Jean Alesi is hasonló gondolatokat fogalmazott meg Vettel maranellói kiégéséről a Formula.hu podcastjában – minderről műsorunk 13. adásában beszélt, amit lentebb kiválasztva meg is hallgathattok:

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: