DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Spórolt és hosszabbított is a Hungaroring az új megállapodással

Online sajtótájékoztatót tartottak a július 19-én esedékes F1-es Magyar Nagydíj kapcsán: a futam természetesen zárt kapus lesz, viszont ennek is köszönhetően 2027-ig biztosított a helyünk a naptárban.

Néhány napja tette közzé a Formula-1 a versenynaptár első szakaszát, amelyben július 19-i időponttal kapott helyet a Magyar Nagydíj. Ennek kapcsán tartottak ma délután egy online sajtótájékoztatót, amelyen részt vett Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dr. Palkovics László, az autó-motorsport fejlesztéséért és közlekedésbiztonságért felelős kormánybiztos, valamint Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

hungaroring-f1-start-2019-dppi_1



Gyulay elmondta: hosszú hónapok tárgyalása előzte meg a végleges dátum megállapítását. Az eredeti időponthoz képest két héttel korábbi rendezésre a silverstone-i forduló(k) és a brit karanténszabályok körüli bizonytalanság miatt van szükség, s eleve az ottani verseny esetleges elmaradása esetén történő beugrás kapcsán merült fel annak lehetősége, hogy két nagydíjat is rendezhet a Hungaroring. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: mivel állandó pályával rendelkezünk, a duplázás is megvalósítható lett volna, sőt még akár ősszel is az lehetne, ha esetleg a többi helyszín rosszabb járványügyi helyzete miatt új felkérés érkezne az F1 oldaláról.

Gyulay arra is kitért, hogy a tárgyalások során még bizonyos hosszabb távú előnyöket is sikerült kiharcolniuk: „Gyakorlatilag a Hungaroring Sport Zrt. az év eleje óta elveszítette az összes bevételi lehetőségét. Ez két részből áll: egyrészt a pálya hasznosításából, ahova nagyrészt külföldiek érkeznek, másrészt az F1-es jegyeladásokból, amely a bevételeink 80 százalékát adja. A tárgyalásoknál ez nyilvánvaló volt, hogy ettől elesünk, így az egyeztetések eleve úgy indultak, hogy elkezdtünk alkudni a leendő jogdíjakból.”

„Nagyon jól sáfárkodtunk ezzel, mivel nagyon sokat tudtunk spórolni mind magunknak, mind az államnak, emellett pedig nagy diplomáciai siker, hogy elkezdtünk arról is egyeztetni, hogy a következő években is alacsonyabb legyen, valamint hogy a 2026-ban lejáró szerződésünk 2027-ig tolódjon ki. Szóval 2027-ig tart a szerződésünk, és a következő hét évben 6 milliárdot tudtunk spórolni az államkasszának.”

A pálya fejlesztései kapcsán az is kiderült, hogy rövidesen elkészülnek az ezzel kapcsolatos tervek és ütemezések, s a cél, hogy évről évre haladva a jelenlegi szerződés 2027-es végéig teljesen megújuljon a pálya és annak létesítményei is.

A fentiekből az is kiderül, hogy természetesen zárt kapus lesz a rendezvény, amelynek résztvevőinek pedig minden egészségügyi és biztonsági előírást be kell majd tartania, így például kötelező lesz a szájmaszkok viselete. Palkovics László és Merkely Béla is elmondta: előny számunkra, hogy a Magyar Nagydíjat megelőzően rendezik a dupla osztrák fordulót, amelynek tapasztalatait a hungaroringi szervezők is át tudják majd ültetni a gyakorlatba. Még sok a kérdőjel és a megoldandó feladat a zárt kapus esemény kapcsán – viszont azt is kijelentette Gyulay Zsolt, hogy néhány futballmérkőzéssel ellentétben a Hungaroring lelátóin nem lesznek kartonból kivágott szurkolók.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: