DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Massa: Nem csak Vettelen múlt a kudarc

A Ferrari egykori pilótája szerint a csapat és az autó sem volt megfelelő ahhoz az utóbbi bő tíz évben, hogy győzzön az olasz istálló. A brazil arról is beszélt, hogy meglepte Sainz leigazolása.

Az elmúlt hetek legfontosabb Formula-1-es történése volt, hogy a Ferrari bejelentette, hogy a 2020-as év végén elválnak az útjaik Sebastian Vettellel. A német 2015-ös érkezése óta számos győzelmet szerzett, a vb-címet azonban nem sikerült elhódítania, noha 2017-ben és 2018-ban is sokáig harcban volt érte. Az utóbbi másfél idényben viszont rengeteget hibázott, ráadásul kikapott ifjonc csapattársától, Charles Leclerc-től is. Ezek mind szerepet játszhattak a szakításban, Felipe Massa szerint azonban nem lehet csak a német nyakába varrni a sikertelenséget: a maranellóiak korábbi versenyzője szerint az autó és a csapat sem volt soha alkalmas arra az utóbbi tíz évben, hogy vb-t nyerjenek.

vettel-ferrari-teszt-barcelona



„Ne feledjük el, hogy a Ferrari legutóbb 2008-ban nyerte meg a konstruktőri világbajnokságot” – nyilatkozta Massa a Sky Sport F1 vodcastjában. „Tény, hogy rengeteg kiváló pilóta megfordult a csapatnál, akik nem tudtak győzni. 2008 után még én is ott voltam, de sem az autónk, sem a csapatunk nem volt meg soha ahhoz, hogy nyerjünk. Fernando egyértelműen remek munkát végzett 2010-ben. Nagyon a határon ment, hogy harcba szállhasson a vb-címért, de ha őszinték akarunk lenni, az az autó nem volt alkalmas arra, hogy nyerjen abban az évben. Véleményem szerint fantasztikus munkát végzett.”

„Akik azóta megfordultak a csapatnál – Kimi vagy Sebastian – szintén nem tudtak győzni, mert a csapat sem volt teljesen tökéletes ehhez. Szóval ennek nem csak Sebastianhoz van köze. Sebastian is sok nagyszerű futamot teljesített, sokat meg is nyert, és mindig a csapattársa előtt végzett, még ha az olyan jó és bajnok csapattárs is volt, mint Kimi.”

Massa arról is beszélt, hogy meglepte, hogy a Ferrari nem a sokak által sokáig favoritnak tartott Daniel Ricciardót, hanem Carlos Sainzt igazolta Vettel helyére, de a brazil szerint a spanyol is megérdemli a lehetőséget: „Amit mondhatok, hogy én is arra számítottam, hogy talán Ricciardo lesz a Ferrari pilótája, mert mindenki úgy gondolta, hogy ő lesz a befutó. De úgy vélem, tiszteletben kell tartanunk Mattia és a csapat döntését, hogy Carlost igazolták le.”

„Carlos megmutatta, hogy tehetséges. Ha visszanézzük az első F1-es évének versenyeit, akkor szerintem láthatjuk, hogy ő és Verstappen nagyon közel voltak egymáshoz. Megmutatta, hogy megvan a tempója és a tehetsége, és rengeteget dolgozik. Fizikailag is nagyon sokat dolgozik, de a csapaton belül is. Sokat fejlődött a karrierje során, tavaly pedig nagyszerű idényt futott a McLarennél. Megvan a tapasztalata és a képessége ahhoz, hogy azt nyújtsa, amit a csapat elvár tőle.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: