DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Boris Johnson mentheti meg a Brit Nagydíjat

Bár úgy tűnt, a 14 napos karantén miatt ellehetetlenül(nek) a silverstone-i futam(ok), a legfrissebb jelentések szerint maga a miniszterelnök lépett közbe és igyekszik megoldani az F1 helyzetét.

Kis túlzással naponta változik a Formula-1-es Brit Nagydíj helyzete: nemrég még arról szóltak a hírek, hogy a silverstone-i pálya megegyezett a sportág vezetésével a dupla futamrendezésről, csakhogy aztán kiderült, hogy a sportok, így az F1 sem kap felmentést a június 8-án bevezetendő 14 napos karantén alól, ezzel pedig úgy tűnt, mégsem lehet majd versenyt tartani a szigetországban.

A The Times hétfő esti jelentése szerint viszont itt az újabb fordulat: a lap úgy tudja, maga Boris Johnson állt a Formula-1-es nagydíj ügye mellé. A koronavírus-fertőzésen maga is átesett miniszterelnök állítólag arra kérte a minisztereket, hogy segítsenek lehetővé tenni, hogy a száguldó cirkusz mezőnye 2020-ban is versenyezhessen náluk.

silverstone-f1-start-dppi



Az említett szigorítás ellenére egyébként a brit kormány már jó ideje hajlandóságot mutat a profi sportok újraindítására, a hírek szerint csak azért nem akarták bevenni a karanténkivételek közé az F1-et a kamionosok és a koronavírus elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi dolgozók mellé, mert attól tartottak, emiatt más iparágak is majd követelőzni fognak, hogy beutazásuk esetén tekintsenek el a kéthetes vesztegzártól.

Mindenesetre Boris Johnson közbelépésével mégis jó esély lehet a silverstone-i verseny(ek)re. Maga a pálya egyébként még az említett fejlemények előtt úgy nyilatkozott, hogy nem ragaszkodnak az eredeti július végi-augusztus eleji időpontokhoz, későbbre is halaszthatják a futam(ok)at, ha azzal meg tudják menteni őket. Erre pedig van is esély, hiszen a tervek szerint a brit kormány háromhetente vizsgálja felül a karanténszabályt, azaz egy augusztus közepi-végi rendezés esetén valószínűbb, hogy addigra már enyhítenek a korlátozáson.

„Megvannak az eredeti dátumok július közepe-vége táján, de igazából bizonyos fokig rugalmasak vagyunk augusztusban is” – magyarázta Stuart Pringle, a pálya ügyvezető igazgatója a Sky Sportsnak. „Nem hiszem, hogy problémát jelentene időpontot, vagy akár kettőt találni a Formula-1-nek. A kormány zöld jelzésére van szükségünk, ami időbe telik. Viszonylag rövid időre van szükségünk a pálya előkészítésére nézők nélkül, viszont rengeteg dolgot kell megtervezni a koronavírussal szembeni védekezést illetően, s ez új terület számunkra.”

A híresztelések szerint a Formula-1 vezetésének arra is van terve, ha valóban csúsztatni kell a brit fordulót: ez esetben az eredeti naptárban nem is szereplő Hockenheim vagy a Hungaroring kaphatja meg a július végi dátumokat. A terv továbbra is az, hogy a szezon július elején két spielbergi versennyel startoljon el – a pontos és hivatalos versenynaptárt (vagy legalábbis annak kezdeti, európai szakaszát) várhatóan a silverstone-i helyzet rendezése után fogják kiadni a következő néhány héten belül.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: