DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Mi történik, ha fertőzötteket találnak egy futamon?

Rendszeres vírustesztekkel indul újra a Formula-1. Az Ausztrál Nagydíjat egyetlen pozitív eredmény miatt fújták le, azóta viszont jóval többet tudunk a koronavírusról, így akár tíz beteg mellett is folytatódhat a hétvége.

Szigorú feltételek mellett fog újraindulni a Formula-1 júliusban: a résztvevők és személyzet elszigetelten érkezik a fogadó országba és minimálisan érintkeznek a helyiekkel, a távolságtartás szabályai mellett pedig kétnaponta koronavírustesztet végeznek el mindenkin. De mi történik, ha egy pozitív esetet találnak? Ausztráliában egy igazolt fertőzött vezetett a láncreakcióhoz, amely végül a verseny törlésével végződött.

„A melbourne-i és a mostani helyzet egészen más. A vírusról eltérő ismeretekkel rendelkezünk. Sok mindent lehetséges megelőzni és előre látni” – emelte ki dr. Gerard Saillant, az FIA orvosi bizottságának elnöke. „Ha találunk egy pozitív esetet, vagy akár tíz esetet is, tökéletesen tudjuk kezelni, ha különleges utat jelölünk ki a fertőzöttek számára.”

„Orvosi értelemben ez nem probléma, legyen szó egy pályabíróról vagy Hamiltonról. Ha a sportszakmai következményeket és a médiát nézzük, akkor persze máshogy állunk. Fel kell készülnünk arra, hogy van egy határ, amelyet átlépve már lehetetlen folytatni. De nem hiszem, hogy ez problémát okoz nekünk jelenleg” – mondta az orvos, hogy egyéb tényezők a törlésre kényszeríthetik a döntéshozókat.



Az Ausztrál Nagydíj előtt egy igazolt koronavírus-fertőzött miatt a McLaren további 14 csapattagját kötelezték kéthetes karanténra, mert érintkeztek a beteggel. Ennélfogva a csapat nem vállalta a szereplést a nagydíjon, melyet másnap töröltek. Az FIA elnöke, Jean Todt Saillant-hoz hasonlóan arról beszélt, Melbourne-nel ellentétben már nem egy ismeretlen helyzettel kell megbirkózniuk:

„Igazságtalannak gondolom, hogy az Ausztráliában történtek miatt hibáztassanak bárkit. A dolgok gyorsan alakultak, 24 órával a szabadedzés kezdete előtt még semmi ok nem volt a verseny törlésére, mindenki mellette állt. Aztán lassanként az események folyása miatt megosztottá váltunk. Akik 24 órával korábban teljes mellszélességgel támogatták, megváltoztatták álláspontjukat a felgyorsuló események miatt” – mondta a Sky Sportsnak Todt.

„Ezért lenne igazságtalan kritizálni, mert megjósolhatatlan volt. A 2020-as naptár első rendezvényére azonban úgy akarunk megérkezni, hogy nem szembesülhetünk egy újabb ehhez hasonló megjósolhatatlan helyzettel. Ezen dolgoznak szakértőink” – emelte ki a szövetség első embere.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: