DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Maszkban, izolációban jöhet az osztrák évnyitó

Európa járványügyi felolvadása a Formula-1-ben is érezteti hatását: végre nem arról van szó, hogy hogyan és mikor fogják elhalasztani a következő futamot, hanem arról, hogy miképpen rendeznek majd meg egyet.

Noha végleges versenynaptárról még korai lenne beszélni, de látva az elmúlt napok koronavírushíreit, amelyek Európa legtöbb országában már az új fertőzöttek és halottak számának csökkenését mutatják, könnyen elképzelhető, hogy megállhat az F1 február óta tartó futamhalasztási hulláma.

spielberg



Kilenc nagydíjat nem rendeztek vagy rendeznek meg az eredeti időpontjában, és bár az még esélyes, hogy tizedikként a Paul Ricard is áldozatul esik, ám az Osztrák Nagydíjat illetően már napok óta biztató hírek érkeznek. Ausztria az első európai országok között volt, amely enyhíteni kezdte a járványvédelmi szigorításokat, és tudva, hogy az eredetileg július 5-ére kitűzött futama is még két és fél hónappal odébb van, a helyi hatóságok és a Red Bull Ringet képviselő Helmut Marko között már okkal kezdődhetett meg a szervezkedés az F1-es nagydíj lebonyolításának mikéntjéről. Az viszont biztosnak tűnik, hogy bár a dátum még messze van, csak fokozott elővigyázatosság mellett kezdheti majd meg a ténykedést a mezőny. A Motorsport értesülései szerint olyan irányelvek kezdenek el körvonalazódni a felek között, hogy a nézőket, a vendégeket és a médiát sem engedik be a pálya területére, így csak az F1 hivatalos csatornái közvetítik és dokumentálják majd a spielbergi történéseket. Marko terve továbbá csökkenteni a helyszínre utazó csapatszemélyzet létszámát (akár csapatonként 45 főre), akiket mind közeli hotelekben szállásolnának el. Amennyiben a helyzet még akkor is megkívánja, a szezonnyitó helyszínére akár két héttel a nagydíj előtt is megérkezhetnek a csapattagok, kötelező lehet a fertőzésmentességet bizonyító igazolás, s adott esetben a pályán is elrendelnék mindenki számára a maszkok használatát. Ilyen időtávlatból persze még nem tudni, hogy mindezekre tényleg szükség lesz-e.

„A Formula-1 közössége tart a megfertőződéstől, ezért amennyire csak lehet, el akarja különíteni magát. Ez jó, mert a lakosság szintén fél attól, hogy elkapja a vírust. Mindenki fél, ezért mindenki nagyon óvatos lesz” – nyilatkozta Marko, a Red Bull tanácsadója és a nagydíjszervezés koordinátora a Motorsportnak.

„Lehetőség szerint igyekszünk majd csökkenteni a csapatok és a beszállítók személyzetének létszámát. Ez tovább növeli az esélyét, hogy zöld utat kapjon a hétvége. És persze mindenben csakis az osztrák biztonsági szabályozásokat betartva járhatunk el, amelyek még akkor is érvényben lesznek. Azon vagyunk, hogy mindenben összedolgozzunk, és jónak látom az esélyeket.”

Marko úgy tervez, hogy a versenyhétvége nem csak az F1-ről fog szólni, hanem viszik magukkal a szokásos betétsorozatokat is – így a nagydíj megrendezése nem védekezésnek, hanem támadásnak fog tűnni a nyilvánosság előtt. „A Formula-2-t, a Formula-3-at és a Porsche-szuperkupát is meg kellene rendeznünk, ezzel üzenetet is küldenénk a sportvilág számára. A televíziók így nem lesznek képesek háttéranyagokat gyártani, de helyette legalább megkapnák a betétversenyeket” – ecsetelte az újraéledési tervek első lépéseit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: