DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Red Bull nem ültetné Verstappen mellé Vettelt

Két alfahím egy csapatban? Christian Horner szerint meglehetősen valószínűtlen, hogy a Red Bull rálépne erre az útra és leigazolná korábbi sikerkovácsát, Sebastian Vettelt a jelenlegi aranyifjú, Max Verstappen mellé.

Amióta múlt kedden a Ferrari bejelentette a Vettellel való év végi szakítást, az F1-es közvéleményt legjobban foglalkoztató kérdés az, hogy mit jelent ez a négyszeres világbajnok német karrierje szempontjából: 33 évesen megpróbál még versenyzői üléshez jutni a királykategóriában, vagy más sorozatokban néz körül, esetleg be is fejezi profi pályafutását? A Formula-1-es mezőnyben maradás mindenesetre jó eséllyel nem kecsegtetne túl vonzó lehetőségekkel számára, hiszen az eddigi kommunikáció alapján az élcsapatoknál keresztülnéznek rajta. A McLaren fontolóra sem vette a leigazolását, Toto Wolff finoman célzott arra, hogy van Vettelnél jobb opciója is, és most korábbi főnöke, Christian Horner is arról beszélt, hogy nem sok jót hozna a Red Bullra, ha visszafogadnák a pilótát, aki a csapat legnagyobb sikereit szállította a 2010-es évek elején.

Vettel Horner



„Szerintem ez nagyon valószínűtlen” – mondta a SkySports azon felvetésére, hogy összeállhat-e 2021-re a Verstappen-Vettel páros. „Maxszel hosszú távú szerződésünk van, Alex [Albon] pedig jó munkát végez. Remek a csapaton belüli dinamika. A tapasztalat pedig azt mondja, hogy két alfahímmel nem nagyon szoktak jól alakulni a dolgok. Sebastian ugyanis még mindig egy nagyon versenyképes pilóta, és nem hiszem, hogy jó irányba vezetné a csapatunkat, ha két alfát alkalmaznánk. Mi nagyon elégedettek vagyunk a jelenlegi pilótapárosunkkal, és biztos vagyok benne, hogy ő sincs híján opcióknak, még ha a Ferrarinál nem is alakultak jól a dolgai.”

Érdekes visszagondolni rá, hogy Vettel neve a 2019-es szezon közepén már komolyan szóba került a Red Bull-lal való újbóli összefonódás kapcsán, és egyes források már azt sejtették, a német érkezhet a gyengélkedő Pierre Gasly helyére. A mai ismeretek fényében viszont az akkori, a Red Bull és Vettel közötti látványos összeborulások a paddock közepén inkább szólhattak a német Ferrariból való kiábrándultságáról, mint a csapat iránta való érdeklődéséről.

Hornernek persze kellemes emlékei vannak a Red Bull számára 38 futamgyőzelmet és az eddigi összes bajnoki címet szállító Vettelről, sorsának alakulását pedig nagy érdeklődéssel fogja figyelni – szigorúan kívülállóként.

„Még mindig viszonylag fiatal, a 30-as éveinek elején jár. Ha úgy dönt, hogy marad, továbbra is magas szintet lesz képes nyújtani. De a döntés teljes mértékben rajta áll, és Sebastianon kívül senki nem tudja, hogy milyen lehetőségek közül választhat. Biztosan sokat gondolkodott ezen, és tisztában van a saját értékeivel. És akár folytatja, akár nem, amit elért az F1-ben, azok hatalmas dolgok maradnak: négy világbajnoki címmel ugyanis ő minden idők egyik legeredményesebb versenyzője” – méltatta a Horner az elmúlt években egyre több látványos hibát is vétő német pilótát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: