DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Összekapott a pénzen Silverstone és a Liberty

Mivel júliusban csak nézők nélkül lehet Brit Nagydíjat rendezni, az F1 hajlandó beszállni a költségekbe. Sajtóhírek szerint azonban a silverstone-i szervezők vérszemet kaptak, és túlzott összeget követelnek.

A terv az, hogy Ausztriához hasonlóan a következő helyszínen, Nagy-Britanniában is két teljes versenyhétvégét szervezzenek, július 19-i és július 26-i időponttal. Nézők nélkül nemhogy két, de még egy nagydíjat is gazdasági bukás lenne megrendezni Silverstone számára, hiszen a szokásos pénzügyi modell alapján a pályák jegybevételekből finanszírozzák a tetemes rendezési díjat. Épp ezért a Formula-1 – nemcsak a brit, hanem a többi zárt kapus verseny esetében is – beszáll a költségekbe: ahelyett, hogy a pálya fizetne, a FOM utal Silverstone-nak.

A BBC szerint azonban a brit szervezőkkel elszaladt a ló: 15 millió fontot kérnek a két verseny lebonyolításáért, azt az összeget, amit normál esetben ők fizetnének ki jogdíjként. Az F1 ennél jóval alacsonyabb, racionálisnak tartott pénzösszeggel lenne hajlandó beszállni, amely fedezné a rendezés minden költségét és még a kiesett jegybevételek egy részét is kompenzálná. A lap információi szerint Silverstone némileg engedett, de az igényelt összeg még mindig messze van az F1 ajánlatától.

 



Chase Carey, a Formula-1 elnök-vezérigazgatója épp a napokban tett egy nyilatkozatot arról, nem fognak bőkezűen osztogatni a közös kasszából, hiszen a Formula-1 Csoportot is megviseli a válság, a 2020-as első negyedévben 84 %-ot estek vissza a bevételek a tavalyi év megegyező időszakához képest. „Legyen szó csapatokról, promóterekről vagy szponzorokról, nem fogunk cukorkát osztogatni akárkinek” – fogalmazott Carey. Utólag szavai értelmezhetők úgy, hogy Silverstone-nak üzent.

A BBC számol azzal az eshetőséggel, hogy nem sikerül megegyezni, ezért egyetlen brit futamot sem rendeznek idén. Ebben az esetben az eredeti versenynaptárban nem szereplő Hockenheim szállhat be Silverstone helyére, de a nagydíjat utoljára 2006-ban rendező Imola is felmerült C tervként.

Múlt hétvégén is megjelentek kételyek a verseny megrendezésével kapcsolatban, mivel a brit kormány 14 napos kötelező karantént rendelt el a külföldről beutazók számára. Rövidesen azonban érkezett az újabb hír, hogy az országban mihamarabb újraindítanák a sportéletet, ezért a sportesemények mentesülhetnek a megkötés alól, bár a Formula-1-et illetően még nincsenek részletek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: