DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Félti a kiscsapatokat Ralf Schumacher, de még a Mercedest is

A Williamst és a Haast fenyegeti a legnagyobb veszély az ex-F1-es szerint, de a gyári csapatok maradását sem érzi betonbiztosnak, a BMW kiszállására emlékeztet.

A Formula-1-es csapatok bevételtől esnek el minden egyes versennyel, amely elmarad a 2020-as szezonból: ha idén nem lehetne egy versenyt sem tartani, az katasztrófa lenne több kisebb istálló számára. A korábbi F1-es, Ralf Schumacher szerint a léc legjobban a Williams és a Haas alatt rezeg.

„Ha a szezon nem kezdődik el, nem tudom, a Williams hogyan élheti túl. Vagy a Haas, hiszen az amerikaiak ’felveszem és kirúgom’ elv alapján gondolkodnak. Könnyen elképzelhető, hogy a krízis miatt azt mondják, távozni fognak a Formula-1-ből” – mondta a Bildnek a fiatalabb Schumacher testvér, aki szerint azonban nem csupán a kis költségvetésű istállókat fenyegeti veszély.

„Azt hiszem, lehetséges az is, hogy a Mercedes elhagyja a Formula-1-et év végén a válság miatt. Ez történt a BMW-vel is több mint tíz éve. A lehetőség ott van, bár én úgy gondolom, az elmúlt évek sikereiből kifolyólag a Mercedes számára nem az F1-ből való kilépés lenne az első lépcső” – folytatta a német, aki a Ferrari kapcsán a héten nyilatkozott egy hangzatosat: ha az olaszok nem hajlandók a kisebbek számára kritikus költséglimit-csökkentésbe beleegyezni, menjenek is a Formula-1-ből.

Mi a megoldás, hogy a Formula-1-es részvétel a hanyatló gazdasági helyzetben is fenntartható maradjon a kiscsapatok számára? Schumacher a Red Bull által szorgalmazott ügyfélautókban látja a fantáziát, azaz nagycsapatok előző évi konstrukciójának megvásárlásában: „Briliáns ötlet. Egy olyan csapat, mint a Williams, sokkal előrébb lenne, ha venne egy Red Bullt, ahelyett, hogy a saját autóját építi meg, ráadásul kevesebbe is kerülne” –érvelt a Williams egykori pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: