DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Williams: Kritikus, hogy versenyezzünk idén

A grove-i istálló helyettes csapatfőnöke, Claire Williams elmondása szerint az övékhez hasonló független alakulatoknak létfontosságú, hogy a lehető leghamarabb elrajtolhasson az F1-es évad.

A koronavírus-járvány miatt már nem kevesebb, mint kilenc versenyt kellett törölni vagy elhalasztani a Formula-1-ben, ez a kényszerszünet pedig a csapatokra és azok költségvetésére is rossz hatással van – nem véletlen, hogy több istálló is szabadságra küldte dolgozóit, emellett számos pilóta is fizetéscsökkentésben részesül a válság átvészelése érdekében. A pandémia által okozott gazdasági krízis főként az olyan kisebb alakulatokat érintheti érzékenyen, mint a Williams: Claire Williams helyettes csapatfőnök a Sky Sports Newsnak adott interjújában kritikusnak is nevezte, hogy legyenek idén futamok – de persze csak akkor, ha az egészségügyi helyzet már lehetővé teszi ezt:

williams-2020-teszt



„Természetesen várnunk kell addig, amíg biztonságos nem lesz a helyzet. Rettenetesen nehéz helyzetben találta magát az F1 jelenleg. Rengeteg időt töltöttünk egyeztetésekkel a többi csapatfőnökkel, az FIA-val és a Formula-1-gyel az elmúlt négy hétben, hogy biztosak legyünk benne, hogy mindannyian sértetlenül juthatunk el az év végéig. Ennek nyilván jelentős része attól függ, mikor tudunk újra versenyezni, főleg egy olyan csapat számára, mint a miénk. Egyike vagyunk az igazi független csapatoknak, nekünk nincs olyan támogatásunk, mint a riválisaink jelentős részének a mezőny elején és hátulján egyaránt. Számunkra egyértelműen kritikus kérdés, hogy versenyezzünk idén. De ahogy mondtam: biztonságosnak kell lennie a környezetnek, hogy ezt megtegyük. Csak remélni tudjuk, hogy pályára gurulhatunk és versenyezhetünk, főleg a mi érdekünkben.”

A járvány okozta válság enyhítése érdekében 2022-re tolták a jövőre tervezett nagy szabályváltozásokat, kivéve a költséglimit bevezetését. Annak kapcsán abban már megállapodtak a csapatok, hogy 175 millióra csökkentik a határértéket, bár szó van róla, hogy akár még lejjebb vihetik azt. Mindenesetre Claire Williams szerint kevesebb problémájuk lenne, ha ezek a korlátozó intézkedések már érvényben lennének:

„Úgy gondolom, ha már két évvel ezelőtt bevezettük volna ezeket a szabályokat, akkor most nem aggódnánk annyira. Kissé védtelenek vagyunk, mert nincsenek olyan átfogó szabályaink, mint amiket a Liberty hozott be. De biztos vagyok és bízom benne, hogy mindannyian túljutunk ezen, mindig végtelenül optimista vagyok. Szerintem ez egy lehetőség, és a Formula-1-ben eddig használt modell lehet, hogy használhatatlan, ha ilyesmi történik. Egyértelműen úgy érzem, hogy a mostani munka, amellyel megvédhetünk minden csapatot a sportunkban, az segíthet, hogy ha egy újabb hasonló helyzet – és az ég óvjon minket ettől – történne, akkor annak sokkal felkészültebben vághassunk neki.”

Ami a valószínűsíthető idénykezdést illeti: Williams is megerősítette, hogy júliusi rajtra van leginkább esély. A sajtóban terjedő hírek és vélemények szerint a spielbergi Osztrák Nagydíjjal indulhat az évad, méghozzá akár két futam is lehet a Red Bull Ringen, ahogy rögtön utána Silverstone-ban is, a brit pálya ugyanis szintén nyitott a duplázásra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: