DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Gyulay: Korai még a két futamról beszélni

A Hungaroring nyitott bármilyen lehetőségre a zárt kapus nagydíjtól kezdve a nézők előtti versenyzésig, ezt jelezték is az F1 felé, de egyelőre se új dátum, se a dupla futam ötlete nem került elő.

Chase Carey a minap felvázolta, hogyan is nézhet ki a koronavírus-járvány miatt módosított és összesűrített Formula-1-es versenynaptár. A tervek szerint július elején Ausztriában indulhat az idény, amelytől számítva egy hónap múlva következne az eredeti kiírás szerint a Magyar Nagydíj. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója az Autosportnak nyilatkozva elárulta: akárcsak Spielberg, Silverstone vagy épp Barcelona, a mogyoródi pálya is készen áll az F1-es mezőny fogadására.

„Napi kapcsolatban vagyunk a kereskedelmi jogok birtokosával. A Liberty tisztában van vele, hogy nyitottak vagyunk mindenféle megoldásra, és készen állunk egy verseny megrendezésére” – mondta el Gyulay. „Nyilván ennek a módját nem mi irányítjuk, és nagyban függ attól, milyen helyzetben van az ország. Várjuk a szigorítások enyhítését, és azt, hogyan és mikor fog visszatérni az élet a normál kerékvágásba. Az osztrákok és a britek mellett mi is megerősítettük, hogy teljes mértékben elkötelezettek vagyunk az F1-es szezon elindítását illetően.”

hungaroring-f1-start-2019-dppi



„Beszéltünk a zárt kapus futam lehetőségéről, de a protokollt egyelőre Ausztriára igyekeznek kialakítani. Ha ezek a feltételek meglesznek, nyilvánvalóan mi is eleget teszünk az előírásoknak. Természetesen sok függ a kormány szabályozásaitól is. Egy dolog azonban biztos: a kormánynak és a Hungaroringnek is nagyon fontos, hogy megszervezzük a Magyar Nagydíjat.”

„Két lehetőség van. Az egyik, hogy Ausztriához hasonlóan nézők nélkül rendezünk versenyt. Ez egyértelműen nagy kiesést jelent a promóter számára. A másik opció, hogy nézőkkel együtt rendezzük meg a futamot, amiben már van 35 év tapasztalatunk. Tavaly megdöntöttük a kilátogató nézők számának rekordját, és az előzetes jegyeladások alapján hasonló számra számíthattunk idén is. Természetesen a jegyárusítást leállítottuk a koronavírus-járvány kitörése óta, és alkalmazkodnunk kell az új helyzethez. Noha most nem tudjuk kihasználni a pályát, folyamatos a karbantartása, jó állapotban is van, így készen állunk megrendezni augusztus 2-án a Magyar Nagydíjat.”

Kedden a német Bild egy konkrét naptártervezetet is publikált az általa megszerzett információk alapján, amely szerint nemcsak az Osztrák és a Brit Nagydíj duplázna, ahogy azt már egy ideje pletykálják, hanem bizony a Hungaroring is. A silverstone-i dupla okán ráadásul a Magyar Nagydíj későbbre is kerülne, de Gyulay Zsolt szerint egyelőre nem jött szóba az eredetitől eltérő időpont:

„Mostanáig nem merült fel új dátum” – nyilatkozta a Hungaroring elnöke, aki a két mogyoródi verseny lehetősége kapcsán a következőket tette hozzá: „Túl korai még erről beszélni, mert az egyeztetések nem tartanak ezen a ponton. A pálya alkalmas egymás után két verseny megrendezésére, ráadásul az ország is profitálna turisztikai és gazdasági szempontból, ha a csapatok két hetet töltenek Magyarországon.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: