DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Leclerc: Bianchi jobban megérdemelné a Ferrarit, mint én

Lehetséges Ferrari-versenyzőkről elmélkedett az istálló jelenlegi üdvöskéje, Charles Leclerc: eljátszott annak gondolatával, hogy tragikus balesete nélkül hol lenne most barátja, Jules Bianchi, a jelent illetően pedig Sebastian Vettel jövője is szóba került.

Bár a Ferrari az elmúlt két évtizedben is mindig az élvonalból igazolt versenyzőket, néhány tragikus esemény közrejátszott abban, hogy ne mindig az elsőként kiszemelt pilótákat tudja megszerezni – az egyik ilyen esemény volt Robert Kubica ralibalesete, a másik pedig a Ferrari versenyzői akadémiájába tartozó Jules Bianchi 2015-ben bekövetkezett halála a 2014-es Japán Nagydíjon elszenvedett szörnyű bukás következményeként.

Bár az F1-ben kevesebb mint két évet eltöltő franciának csupán a mezőny végén tanyázó Marussiánál volt lehetősége versenyezni, a napnál is világosabb volt, hogy a Sauberen át rövid időn belül a Ferrari üléséig vezet majd az útja. Erre végül nem kerülhetett sor, és bár a sors valamennyire igazságot szolgáltatott azzal, hogy Bianchi közeli barátja, Charles Leclerc pár évvel később megkapta ezt a lehetőséget, a monacói mégis azt mondja, Bianchi jobban megérdemelte volna az ülést, mint ő.

bianchi ferrari



„Jules apja és az én apám gyakran viccelődtek azon, hogy mennyire hasonlít egymásra kettőnk karrierje. És furcsa módon ez olyannyira igaz volt, hogy még amikor neki rossz hétvégéje volt valahol, azon a hétvégén nekem sem ment az én bajnokságomban” – mutatott rá egy érdekes párhuzamra Leclerc a Racefansnak nyilatkozva. „És persze Nicolas [Todt] volt a közös menedzserünk, aki nagyjából hasonló úton is terelgetett minket.”

„Jules megmutatta, hogy mire képes a Formula-1-ben, és ennél sokkal több minden várt volna még rá. A Marussiával Monacóban elért eredménye például nagyon sokat elmondott a tehetségéről. Szóval mindenképpen megérdemelte volna a Ferrari ülését, talán még nálam is jobban. De a sors sajnos máshogy döntött vele kapcsolatban. Biztos vagyok benne, hogy eredményesebb lett volna, mint én, hiszen rendkívüli képességekkel rendelkezett.”

Kétségtelen, hogy a Ferrari múltbeli pilótaválasztásai alakulhattak volna nagyon másképp is, ám ugyanolyan érdekes, hogy mi lesz a jövőbeli igazolásokkal. Leclerc jövője biztosított egészen a 2024-es szezon végéig, csapattársának személye azonban már 2021-re is kérdéses. Sebastian Vettel szerződése lejár a jelenlegi szezon végén (bármikor is lesz az), és egyelőre úgy hírlik, nem sikerül megegyezniük a folytatásról.

„Nagyon jól meglennék Sebbel, szerintem eddig is rendben volt a viszonyunk, még ha történt is néhány olyan súrlódás, mint például tavaly Brazíliában” – utalt kettős kieséssel járó ütközésükre Leclerc már a The Race-nek. „Talán kívülről nem mindig tűnt felhőtlennek a kapcsolatunk, de valójában az volt. Örülnék tehát, ha maradna, ugyanakkor tiszteletben tartom a Ferrari döntését, bárkit is ültetnek a másik autóba. Elvégre az én dolgom, hogy mindig alkalmazkodjak az aktuális csapattársamhoz – és bárki is ő, mindenkitől tanulhatunk valamit. Szóval szívesen fogadok akárkit, de azzal is nagyon jól meglennék, ha Seb maradna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: