DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Rosberg: Hét-nyolc csapattal elveszítené sportértékét az F1

Hiányos rajtráccsal a Formula-1 presztízse nagyot zuhanna, vélekedik Nico Rosberg. A korábbi világbajnok üdvözli, hogy a sportág számos intézkedést hoz a spórolás érdekében.

Az autósportot is megbénító koronavírus-járvány drasztikus következménnyel járhat a Formula-1-ben: a McLaren vezetője, Zak Brown akár négy csapat elvesztését is lehetőségnek tartja. Egy foghíjas rajtrács pedig a sportértékből venne el, vélekedik a 2016-os világbajnok, Nico Rosberg.

„A legnagyobb pillanatnyi probléma néhány kisebb csapat pénzügyi helyzete. Az F1-es cirkusznak szüksége van rá, hogy mindegyik istálló részt tudjon venni. Ha két-három kisebb csapat kiesik, akkor a sportnak már nem lesz olyan magasan az értéke. Egyszerűen túl kevés csapat marad a rajtrácson” – mondta a DW-nek adott interjúban Rosberg. A kieső alakulatok pótlására ilyen gazdasági helyzetben nullához közelítő esély mutatkozik.

 



A korábbi világbajnok azt viszont üdvözli, hogy a Formula-1 takaréklángra kapcsolt. Több istálló szabadságolta munkatársait, az új szabályrendszerre való felkészülés korlátozásával és 2021-ben bevezetendő költségvetési limit összegének csökkentésével pedig további terhet vesznek le a kisebb istállók válláról.

„Sok bevétel fog kiesni, ugyanakkor az F1 már most olyan intézkedéseket léptetett életbe, amelyek jelentős összeget spórolnak. A fejlesztések leálltak vagy csúsznak. Ezzel is sokat megtakarítanak, és máson is lehet spórolni. A helyes lépések történnek.”

A sportág és rajta keresztül csapatok bevétele a versenyekből származik, ezért Rosberg szerint kritikus, hogy minél előbb elinduljon a szezon. A német nézők nélkül is versenyeket rendezne, duplafutamos hétvégékkel.

„Egy kis kreativitással dupla hétvégéket tarthatnának, ahol szombaton az egyik irányba mehetnének a pályán, vasárnap a másikba. Segít, hogy nézők nélkül is lehet futamokat tartani, így egyes versenyekre korábban sor kerülhet, nem kell megfelelni az olyan korlátozásoknak, hogy 100-nál több ember nem lehet egy helyen. Ez kis előny a sportnak” – fejtegette Rosberg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: