DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A válság miatt négy csapat eltűnhet az F1-ből

Legalábbis a McLaren vezérigazgatója ezt vallja. Zak Brown szerint a gazdasági válság miatt a távozók helyére új istállók érkezésére sem számíthatunk, így összezsugorodhat a mezőny.

Szokatlan időket élünk. Egy, a Távol-Keleten felbukkanó kórokozó miatt előbb felbolydult, majd szinte teljesen leállt az eddig garantáltnak vett életünk. A Formula-1-nek már a negyedik versenyhétvégéjére kellene készülnie, ehhez képest egyelőre abban sem vagyunk biztosak, hogy június közepén elkezdődik a szezon. A kényszerpihenő pedig egyetlen, száguldásra berendezkedő csapatnak sem tesz jót. A McLaren vezérigazgatója figyelmeztetett, a mezőny 40%-a pénzügyileg komoly veszélybe került.

f1-hun-start-2018



„Hogy szerintem eltűnhet-e két csapat, ha nem kezeljük nagyon agresszívan a világban zajló folyamatot? Igen. Sőt, szerintem négy is eltűnhet, ha nem vagyunk elég hatékonyak” – avatott be nem túl fényes jövőképébe Zak Brown, aki szerint különösen azért nehéz a csapatok helyzete, mert a világválság közepette senki nem lesz, aki ki felvásárolna egy csődbe ment versenycsapatot. „Ebből a szempontból nem is lehetne rosszabb az időzítés. Az F1 most nagyon törékeny időszakában van.”

Az F1 tulajdonosaként a Liberty Media az utóbbi hetekben jóváhagyott több olyan módosítást, amelyekkel a mezőny nagyobb eséllyel vészelheti át a válságot. A 2021-re tervezett szabálymódosítások bevezetését egy évvel elhalasztották, a fejlesztések egy részét befagyasztották, miközben jelenleg is azon dolgoznak, hogy idén minél több versenyt megrendezzenek. Ráadásul egy költségplafont is megszavaztak, ami évi 150 millió dollárra korlátozza a csapatok kiadásait. Brown elárulta, ez a limit a közeljövőben még tovább csökkenhet. „A 150-be mindenki beleegyezett, miközben a többség – az egyik nagycsapatot is beleértve – hajlandó bőven 150 alá menni” – idézte őt a BBC.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: