Steward
Admin
AJÁNDÉK DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. május 27. szerda
F1

Exkluzív: Latifinak nincs példaképe, de felnéz Hamiltonra

Akár hazai pályán teljesítheti első F1-es versenyét Nicholas Latifi – ő viszont annak is örülni fog, ha egyáltalán lesz Kanadai Nagydíj. Az újoncnak nincs példaképe, három korábbi és jelenlegi versenyzőt azonban nagyra értékel. A Williams új versenyzőjével beszélgettünk.

Pár héttel ezelőtt a Formula-1-es mezőny egyetlen újonca, Nicholas Latifi arra készült, hogy túlessen élete első nagydíjszereplésén a Williams versenyzőjeként: végül azonban minden testi-lelki felkészülése hiábavalónak bizonyult az ausztrál hétvége törlése miatt, és egyelőre nagy bizonytalanság övezi, mikor kerül sor bemutatkozására. A folyamatosan formálódó versenynaptár alapján jelenleg az a helyzet, hogy Latifi hazai pályán, Kanadában mutatkozhat be – persze június 14. nagyon messze van ahhoz, hogy kijelenthessük, Montrealban tartják majd a szezonnyitót.

„Igen, igen, reménykedem ebben! Mondjuk ahogyan a dolgok mostanában alakulnak, tényleg csak reménykedhetünk benne, hogy Montrealban végre elrajtol a szezon. Napról napra, hétről hétre törölnek és halasztanak futamokat, szóval már az is nagy dolog lenne, ha egyáltalán lenne versenyünk Montrealban, legyen az nyitóverseny vagy halasztott. Nagyon örülnék neki, ha lenne futam Kanadában, ha pedig az lenne számomra az első, az még inkább különlegessé tenné. Nem sok versenyző van, akinek megadatik, hogy a hazai futamán debütáljon” – mondta el Latifi, az AFM Podcast e heti adásának sztárvendége.

 A 24 éves pilóta a beszélgetés során elmondta, családi körben vészeli át a koronavírust: Melbourne-ből egyenesen a szülői házba, Torontóba utazott vissza, ahonnan nem is nagyon mozdul ki szintén hazaköltöző testvéreivel együtt. A versenyző az otthoni konditeremben tréningezik, szimulátorozik és a megszaporodó e-sport versenyeken is sűrűn feltűnik. Nem unatkozik – de természetesen várja a krízis végét, amikor újra munkába állhat a Williamsnél, csapatánál, amely nagy előrelépésre készül ebben a szezonban.

„Voltam idén is a gyárban néhányszor, de tavaly, miután megtörtént a versenyzői előléptetésem bejelentése, szóval Abu Dhabi után, tényleg elég sok időt töltöttem ott. Amit láttam, tapasztaltam, az mindenképpen pozitív és ígéretes volt” – válaszolt arra a kérdésre, mi a helyzet jelenleg a csapatnál. „Egyetértek azzal, hogy viszonylag jól sikerült számunkra a téli tesztidőszak. Lehet, hogy a külvilág számára az időeredményeink jobbnak tűnnek, mint amire valójában képesek vagyunk, hiszen a tesztek során soha nem lehet tudni, hogy ki mit csinál, de az biztos, hogy az autó előrelépés a tavalyi évhez képest.”

 

Latifi többször elmondta már, nincsen kifejezett példaképe a versenyzés világából. Azt azért nekünk elárulta, vannak korábbi és jelenlegi versenyzők, akikre felnéz, és igyekszik tőlük ellesni pár fogást.

„Amikor megkapom ezt a kérdést, általában azt mondom rá, hogy senkit nem tekintettem példaképnek, de persze voltak versenyzők, akiknek bizonyos tulajdonságait nagyon nagyra értékeltem, és úgy tekintettem rájuk, hogy ezt én is szeretném így tudni és csinálni. Ilyen versenyző volt például Michael Schumacher, Fernando Alonso vagy épp a mostaniak közül Hamilton.”

„Ők hárman ott vannak minden idők legjobbjai között, és mindannyian kimagasló képességekkel és tudással rendelkeznek, így jó lenne, ha bizonyos területeken sikerülne nekem is hasonlóan teljesíteni. Naná, hogy aki erre képes lenne, az csakis nagyon jó pilóta lehet. Vegyük például Lewist, aki hihetetlenül egyenletes teljesítményt volt képes nyújtani az elmúlt években, ráadásul semmilyen jelét nem adja annak, hogy mostanában lassítani szeretne, ami sajnálatos hír mindenki számára az F1-ben... Talán ő az, akit a legjobban tisztelek a jelenlegi mezőnyből, a hihetetlen rutinja miatt” – árulta el a kanadai pilóta.

A teljes – számos másik témát is érintő – beszélgetést érdemes visszahallgatni az AFM Podcast 4. adásában:

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?