DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Ricciardo: A tűzzel játszottunk Ausztráliában

A Renault ausztrálja eleinte nem tulajdonított nagy jelentőséget a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetnek, de úgy véli, ha kissé kaotikusan is, de jó döntés született a verseny törlésével.

Alig két órával az első szabadedzés kezdete előtt döntött az F1 vezetősége az évadnyitó Ausztrál Nagydíj törléséről, pedig eközben a legtöbb sportban már felfüggesztették a versenyeket. Azóta a Formula-1-ben is további futamok egész sorát halasztották el a koronavírus-járvány miatt, sőt Monacót törölték is a 2020-as naptárból. Visszatekintve a hazai futamától eleső Daniel Ricciardo elismeri: előzetesen nem foglalkozott sokat a járványhelyzettel, de Melbourne-be érve már észlelte a dolgokat, és úgy érzi, végül helyes döntés született – minderről a The Age-nek nyilatkozott a renault-s:

ricciardo-aus-dppi



„Nyilván némileg csőlátásom volt, mivel Melbourne mindig elég sűrű és kaotikus verseny. Nem sokat foglalkoztam az egész koronavírus-helyzettel, de belül azért voltak aggodalmaim. Egyértelműen a tűzzel játszottunk. Elkezded visszajátszani, hogy kivel érintkeztél, kivel beszéltél, hol voltál… Könnyen paranoiássá lehetett válni. Még néhány héttel korábban is együtt voltunk a barcelonai teszten, ahol még semmiféle tiltás nem volt, általában abban az időszakban mindenki meg is van fázva Európában, szóval máshol kalandoztunk fejben. Aztán amint közeledtünk a versenyhez, és láttuk, mit csinál a többi sport, mint például az NBA, egyértelműen úgy éreztem, hogy nem, nem kellene ezt csinálnunk most…”

Ricciardo szerint még versenyzőként is nehéz volt átlátni a Melbourne-ben kialakult helyzetet, amelyért sok kritika érte a száguldó cirkusz vezetőségét: „Kívülről könnyű azt mondani, hogy jobban lehetett volna kezelni a helyzetet, de még belülről is… naiv lennék, ha azt állítanám, hogy mindent értettem, hogy mi zajlik éppen, mert nagyon kevesen voltak így ezzel. Mindannyian csalódottak voltunk, hogy lefújták, és sajnálatos volt mindenki számára, aki ott dolgozott, aki szurkolóként látogatott ki vagy aki a tv-ben nézte volna, de teljes mértékben ez volt a helyes döntés. A melbourne-i hétvége versenynapján furcsán éreztem magam, mivel otthon ültem, és tudtam, hogy most épp az autót kellene vezetnem, ami pocsék érzés volt.”

Az ausztrál pilóta hozzátette: amikor megtudta, hogy lefújták a nagydíjat, még Max Verstappent is felhívta, hogy mik a tervei a következő órákra. Ricciardo elmondta: a verseny törlése után az volt a célja, hogy minél hamarabb elhagyja a helyszínt és visszatérjen Perthbe a családjához.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: