DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

66 év után először elmarad a Monacói Nagydíj

Sorra méri a csapásokat a Formula-1 idei versenynaptárára és jövőbeli terveire a koronavírus, de ez az eddigi talán legérzékenyebb: a világ egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező autóversenyét idén biztosan nem rendezik meg.

monaco



Fájdalmas nap ez a csütörtöki a Monacói Hercegség történetében. Előbb a Formula-1 jelentette be, hogy a járvány miatt az eredeti május 24-i időpontban biztosan nem fogja tudni megrendezni a klasszikus nagydíjat, nem sokkal később jött a hír, hogy II. Albert herceg is megfertőződött a koronavírussal, majd csupán pár órával ezen fejlemények után a Monacói Autóklub hozta el a végső csapást: idén biztosan nem lesz F1-es futam, amivel egy elképesztően hosszú tradíció szakad meg, hiszen 66 év után először zajlik majd le egy szezon (ha végre elkezdődik) hercegségbeli látogatás nélkül.

A közleményben számos okot felsoroltak, amelyek együttes hatása ellehetetleníti a nagydíj megrendezését akár egy későbbi időpontban is: a világjárvány, annak ismeretlen kimenetele, az idei F1-es szezonra gyakorolt hatását övező kérdések, a résztvevő csapatok számával kapcsolatos bizonytalanság, a nemzetállamok eltérő szabályozásai a határátkelésekre vonatkozóan, az üzleti szereplőket sújtó terhek, a pálya építéséhez szükséges munkaerő és a nélkülözhetetlen 1500 önkéntes toborzásának bizonytalanságai mind-mind tarthatatlanná tették a helyzetet.

„Mindezek eredményeként, hosszas megfontolás után, a világkrízis súlyának számbavételével a Monacói Autóklub Igazgatói Bizottsága nagy sajnálattal közli, hogy döntött a 12. Monaco Historique (május 8-10.) és a 78. Formula-1-es Monacói Nagydíj (május 21-24.) törléséről. Az igazgatói tanács őszinte sajnálatát fejezi ki a rajongók, a nézők és a partnerek felé, amiért ezt a két eseményt nem tudják későbbre elhalasztani, ugyanis nem lenne lehetséges őket megrendezni az év későbbi szakaszában.”  

A Monacói Nagydíjat 1929-ben rendezték meg első alkalommal, majd a futam részese volt a Formula-1 első, 1950-es versenynaptárának, négy év kihagyást követően pedig 1955 óta minden egyes évben visszajárt ide az F1, ezáltal a leghosszabb folyamatos nagydíjrendezéssel büszkélkedő helyszín volt. Tényleg végtelenül szomorú, és történelmi pillanat, hogy idén megszakad ez a sorozat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: