DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Elfogadva: Március-áprilisban lesz az F1-es nyári szünet

Gyors lépést hozott koronavírus ügyben a sportág vezetése: az FIA jóváhagyta a szabálymódosítást, amelynek értelmében áthelyezték a nyári szünetként emlegetett kötelező leállást. A pihenő kettő helyett három hétig tart.

Az F1-es Stratégiai Csoport és F1 Bizottság egyöntetű támogatásával a Nemzetközi Automobil Szövetség megváltoztatta a Formula-1-es leállás időpontját, így már márciusban kötelezően bezárnak a csapatok gyárai. Az FIA oldalán a következő közlemény olvasható:

„A Covid-19 koronavírus globális hatásának fényében, amely jelenleg kihat az FIA Formula-1 Világbajnokság eseményeinek szervezésére, a Motorsport Világtanács jóváhagyott egy változást a 2020-as FIA Formula-1-es Sportszabályzatban, amely alapján a nyári leállás időszaka július-augusztusról március-áprilisra kerül, valamint 14-ről 21 napra bővül. Ennek értelmében minden résztvevőnek be kell zárnia 21 egymást követő napon március és/vagy április folyamán.”

 



A közlemény „március és/vagy április” hónapot említ, nem szerepel benne pontosan kijelölt nap, mitől kezdhetik a csapatok a bezárást, ellentétben a tegnapi hírrel, amely jövő hétfőt, március 23-at emlegetett. Ebből az feltételezhető, hogy a Ferrari esetében, amely már leállította F1-es gyárát az olaszországi járványhelyzet miatt, az eddig zárva töltött napok is beszámíthatnak a leállásba.

A maranellói csapat kivételével a többi istálló – beleértve a szintén észak-olaszországi, faenzai székhelyű Alpha Taurit – hétfőn újra folytatta a munkát a főhadiszállásokon, Ausztráliában járt személyzetét azonban elkülönítette.

A mostani bezárás egyben azt is jelenti, hogy nem lesz a Formula-1-ben hagyományos nyári szünet. Bár egyelőre a májusi holland, spanyol és monacói versenyt nem mondták vissza, valószínű, hogy ezek sem valósulnak meg, a szezon pedig csak júniusban, Azerbajdzsánban kezdődik. A lehetséges menetrendről kiszivárgott hírek alapján a tervezett 22-ből 18 versenyt tartanának meg decemberig, 26 hét leforgása alatt.

A csapatok közül a Red Bull reagált leggyorsabban, és már meg is erősítette, hogy március 27-én zárják be Milton Keynes-i gyárukat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: