DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A piszkos levegő miatt aggódik Ricciardo és Vettel

Tovább gyorsul 2020-ban az F1, ez azonban jár egy mellékhatással: még nehezebb lesz követni az elöl haladót, így megelőzni is. Néhányan Barcelonában már érezték a változást.

Minden Formula-1-es néző számára ismert tény, hogy az autók aerodinamikája által generált légáramlatok megnehezítik, hogy az üldöző ellenfél közel maradjon, ennélfogva előzni tudja. A 2021-es karosszériaszabályok kiküszöbölik a problémát, de addig is idén marad a megszokott jelenség: a „piszkos levegő” – így nevezik a szakzsargonban – keresztbe tesz az előzéseknek.

Mivel pedig a változatlan szabályok miatt tovább nő az autók sebessége és aerodinamikai fejlettsége 2020-ban, a versenyzőknek még nagyobb tempókülönbségre lesz szükségük, hogy érdemi akciót szolgáltassanak.

„Eléggé piszkos, de úgy érzem, megint gyorsabbak leszünk, mint az előző évben. A 2-es és a 3-as kanyar könnyen padlós, a 9-es többé-kevésbé minden körben az, persze alacsony üzemanyagszinttel” – idézi a crash.net Daniel Ricciardo tesztből leszűrt konklúzióját.



„Ennélfogva több piszkos levegőt kreálunk, mert nagyobb a sebességünk is. Ha közel vagyunk egy másik autó mögött, érezni is lehet. Sajnos egy ilyen pályán, mint Barcelona, ahol sok nagysebességű kanyar van az első két szektorban, nagyon nehéz közel maradni egy másik autóhoz. Szeretném azt mondani, hogy jobb a helyzet, de biztosan nem az, talán kicsit rosszabb is” – magyarázta a Renault versenyzője, aki a harmadik legjobb tesztkört teljesítette februárban.

Ugyanígy vélekedik a ferraris Sebastian Vettel, akinek Lando Norrisszal volt egy kisebb csatája a barcelonai felkészülés során.

„Élveztem, de úgy érzem, az autó kicsit rosszabb idén, ami a követést és előzést illeti. Mindenki próbál több leszorítóerőt kifacsarni, ami azt jelenti, hogy többet aggódhatunk a tiszta levegő miatt, amikor arra van szükség. Nem jó hátul haladó autónak lenni, de majd meglátjuk” – beszélt tapasztalatairól a négyszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: