DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nagy F1-es szponzorszótár (2020-as kiadás)

Szponzorszótárunk frissített kiadása ától cettig segít kiigazodni azon, hogy a csapatok versenygépein sorakozó feliratok és logók milyen cégeket és márkákat takarnak.

Az alábbi gyűjtés a számottevő publicitást kapó szponzorokra összpontosít, a technikai partnerek vagy versenyfelszerelést, csapatruházatot biztosító cégek csak akkor szerepelnek a listában, ha jelentős reklámfelületet kapnak az autón vagy öltözeten. Számos támogató nem az egész szezonra, csak egyetlen nagydíjra szerződik le egy istállóval, ezek is kimaradtak.

A Better Tomorrow (McLaren): a brit dohánycég, a British American Tobacco (BAT) szerepvállalására utaló szlogen. A főtámogatóval nem rendelkező McLaren szponzorlistájában első helyen található az egykori BAR-t is tulajdonló vállalat.

ABK Beer (Williams): német sörfőzde. Az Aktienbrauerei Kaufbeuren alapítása 1308-ra datálható, ma a brit ROKiT érdekeltségébe tartozik.



Acronis (Racing Point, Williams): svájci informatikai biztonsági cég, amely hibrid felhő alapú adatvédelemre specializálódott. Két csapatnak is szponzora.

Additive Industries (Alfa Romeo): holland 3D fémnyomtatással foglalkozó cég, melynek legnagyobb ügyfele a Sauber Engineering.

Adler Pelzer Group (Alfa Romeo): német autóalkatrészgyártó vállalat, amely hang- és hőszigetelő elemekre specializálódott.

AlphaTauri (Alpha Tauri): osztrák divatmárka, melyet 2016-ban alapítottak, a Red Bull tulajdona. 2020-tól a korábbi Toro Rosso névadó szponzora.

AMD (Mercedes): amerikai elektronikai vállalat, teljes nevén Advanced Micro Devices. Félvezetőket és mikroprocesszorokat gyárt. Korábban a Ferrari partnere, 2020-ban csatlakozott a Mercedeshez.

Aqua Mondo (Racing Point):az osztrák BWT egyik terméke.

Arrow (McLaren): amerikai elektronikai cég, a McLaren IndyCar-csapatának névadó szponzora, amely az F1-es autón is szerepel.

Aston Martin (Red Bull): brit autómárka, amely a Red Bull névadó szponzoraként vállal szerepet a Formula-1-ben. A két fél közös projektje a Valkyrie hiperautó. Az együttműködés 2020 végén jár le.

AT&T (Red Bull): amerikai telekommunikációs vállalat. Gyökerei Alexander Bellhez, a telefon feltalálójához nyúlnak vissza.

Automation Anywhere (McLaren): amerikai szoftverfejlesztő vállalat, szakterülete a robotizált folyamatautomatizálás. 2020 óta a McLaren partnere.

Bell & Ross (Renault): svájci óramárka.

Bombardier (Racing Point): kanadai járműgyártó vállalat, repülőgépek és vasúti járművek építésével is foglalkozik.

Bose (Mercedes): amerikai hangtechnológiai vállalat. Logója nem szerepel a Mercedes W10-en, de jelentős helyet kap a csapatruházaton, hasonlóan az istálló több más szponzorához.

BP (Renault): brit olajcég, teljes nevén British Petroleum. A Renault technológiai partnere, az autón a BP Ultimate üzemanyag és a Castrol kenőanyagmárka jelenik meg.

BWT (Racing Point): osztrák víztechnológiai vállalat, amely a Racing Point rózsaszín alapját kölcsönzi. A szponzoráció értelmében a csapat motorja BWT Mercedes néven fut. 2020-tól a csapat névadó szponzorává vált.

Canada Life (Racing Point):kanadai biztosítótársaság, melyet 1847-ben alapítottak.

Carrera (Alfa Romeo): az olasz Safilo Group napszemüvegmárkája.

Casio (Alpha Tauri): japán elektronikai vállalat, amely leginkább óráiról ismert. Az Alpha Tauri az Edifice termékcsoportot népszerűsíti.

Castrol (Renault): a brit BP olajcég kenőanyagmárkája, amely 2017-ben váltotta a Renault hagyományos partnerét, a Totalt. Az együttműködés az Edge motorolajokat népszerűsíti.

Citrix (Red Bull): amerikai informatikai vállalat.

Claro (Racing Point): mexikói telekommunikációs cég. Az América Móvil leányvállalata, Carlos Slim érdekeltségébe tartozik.

CNBC (McLaren): amerikai televíziós hírcsatorna, az NBCUniversal tulajdona.

CrowdStrike (Mercedes): amerikai informatikai biztonsági cég.

Darktrace (McLaren): brit informatikai biztonsági cég, 2020-ban tűnt fel a McLarenen jelentős reklámfelületen.

Dell Technologies (McLaren): amerikai informatikai vállalat, hardverek és szoftverek széles skálájával.

DHL (F1): amerikai szállítmányozási vállalat, nem csupán a Formula-1 szponzora, hanem logisztikai partnere is, amely a világbajnokság felszerelésének nagydíjak közti utaztatását végzi.

Dita (Red Bull): amerikai napszemüvegmárka.

DuPont (Renault): a Renault partnere 2019 március óta.

Emirates (F1): egyesült arab emírségekbeli légitársaság, a Formula-1 globális partnereinek egyike. 

Epson (Mercedes): japán elektronikai vállalat, elsősorban nyomtatóiról ismert.

Esso (Red Bull): az amerikai olajcég, az ExxonMobil üzemanyagmárkája.

Estrella Galicia 0,0 (McLaren): spanyol alkoholmentes sör, az Hijos de Rivera terméke. Carlos Sainz kíséretében érkezett a McLarenhez.

Fanatec (F1 Esports): német játékvezérlő-márka, a versenyszimulátor-eszközökre specializálódott Endor AG terméke, az e-sport széria hivatalos partnere.

FxPro (McLaren): brit online brókercég, a világelső forex bróker.

Genii (Renault): luxemburgi befektetési vállalat. A Renault jogelődje, a Lotus tulajdonosa, amely egy apró felirat formájában továbbra is megjelenik az R.S.19-en.

Haas Automation (Haas): amerikai szerszámgépgyártó cég, a csapattulajdonos Gene Haas elsődleges vállalkozása.

Heineken (F1): holland sörgyártó vállalat, 2016 óta a Formula-1 globális partnere.

Hewlett Packard Enterprise (Alfa Romeo, Mercedes, Red Bull): amerikai információs technológiai vállalat, amely a HP-ről vált le, több csapattal is együttműködik.

Hilton (McLaren): amerikai szállodalánc, amely több mint 5000 hotellal rendelkezik világszerte.

HTC Vive (McLaren): a tajvani HTC virtuálisvalóság-szemüvege.

Hublot (Ferrari): svájci óramárka, a francia LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton konglomerátum tulajdona.

Huski Chocolate (McLaren, Alfa Romeo): svéd csokoládéital-márka. Termékei megtalálhatók a McLaren vendéglátóegységében, 2020-tól pedig az Alfa Romeót is támogatja.

IBM (Red Bull): amerikai informatikai vállalat, teljes nevén International Business Machines. Az 1911-ben alapított céghez kötődik a személyi számítógép általános elterjedése.

INEOS (Mercedes): brit vegyipari cég, 2020-ban csatlakozott az F1-hez a Mercedes oldalán. Tulajdonosa a leggazdagabb brit, Jim Ratcliffe.

Infiniti (Renault): hongkongi luxusautógyártó, a Nissan leányvállalata, amely a Renault–Nissan–Mitsubishi szövetség tagja.

Infinitum (Racing Point): a mexikói telekommunikációs cég, a Telmex internetszolgáltója. A Telmex az América Móvil leányvállalata, Carlos Slim érdekeltségébe tartozik.

Iveco (Ferrari, Alfa Roemo): olasz tehergépjármű-márka, aFerrari és Alfa Romea hivatalos beszállítói közt szerepel.

IWC Schaffhausen (Mercedes): svájci óramárka, melyet 1868-ban alapítottak.

Jack & Jones (Haas): a dán ruházati cég, a Bestseller márkája, amely Kevin Magnussenhez kötődik.

JCB (Racing Point): brit munkagépeket gyártó vállalat, a vállalat palettáján markológép és traktor is szerepel.

Kaspersky Lab (Ferrari): orosz informatikai biztonsági cég.

Klipsch (McLaren): amerikai hangtechnológiai vállalat, a McLaren új partnere 2020-ban.

Lavazza (Williams): olasz kávécég, melyet 1895-ben alapítottak. Nicholas Latifi személyes szponzora.

Le Qoc Sportif (Renault): francia ruházati cég, melyet 1882-ben alapítottak, a Renault partnere.

Logitech (McLaren): svájci elektronikai vállalat, számítógépes és mobilos perifériára specializálódott.

Magneti Marelli (Alfa Romeo, Ferrari): olasz autóalkatrészgyártó, amely a Formula-1-ben elektronikai egységeket fejleszt. Neve a Ferrarin eldugva, a padlólemez feletti fekete sávban, az Alfa Romeón viszont feltűnő helyen, az orrkúpon szerepel.

Mahle (Ferrari): német autóalkatrész-gyártó, belsőégésű motorokra specializálódott.

Mapfre (Renault): spanyol biztosító.

Microsoft (Renault): amerikai informatikai vállalat, 2018-ban a világ negyedik legértékesebb cége.

Mission Winnow (Ferrari): az amerikai dohánycég, a Philip Morris International innovatív kampánya. Neve és logója már a 2018-as Japán Nagydíjtól kezdve feltűnt a Ferrarin, de az SF90-en még nagyobb teret kapott és az istálló névadó szponzora lett. Az együttműködés negatív visszhangot generált, mivel többen bújtatott dohányreklámnak tartják.

Mobil 1 (Red Bull): az amerikai olajcég, az ExxonMobil kenőanyagmárkája.

Monster (Mercedes): amerikai energiaital-márka, amely elsősorban a Mercedes-pilóták sisakján kap teret.

Moose Craft Cider (Alpha Tauri): thaiföldi kézműves sör, a Siam Winery terméke.

MyWorld (Red Bull, Alpha Tauri): osztrák pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cégcsoport, amely 2020-tól a Red Bullon is szerepel.

OMR (Ferrari): olasz autóalkatrész-gyártó, teljes nevén Officine Meccaniche Rezzatesi. Együttműködése a Ferrarival 1978-ban kezdődött.

Orlen (Alfa Romeo): lengyel olajcég, amely 2019-ben a Williams támogatója, 2020-tól az Alfa Romeo névadó szponzora. Robert Kubicához köthető.

Peak (Haas): az amerikai Old World Industries fagyálló hűtőfolyadék márkája.

Petronas (Mercedes): maláj olajipari vállalat, a Mercedes főszponzora és technikai partnere. További felirat utal a cég Primax üzemanyagjaira és Syntium olajaira a W10-en.

Pirelli (F1, összes csapat): olasz gumiabroncsgyártó, a Formula-1 kizárólagos beszállítója, ezáltal valamennyi csapat technikai partnere, amelynek neve mindegyik autó orrkúpján megtalálható.

PONOS (Williams): japán játékfejlesztő cég.

Puma (Ferrari, Mercedes, Red Bull): német ruházati vállalat, több csapat ruházati partnere, a Red Bullnál az autón is megjelenik logója.

Randstad (Alpha Tauri): holland HR-szolgáltató vállalat.

Rauch (Red Bull): osztrák italgyártó cég, elsősorban gyümölcsös üdítőiről ismert.

Ravenol (Racing Point): német kenőanyagmárka, a Ravensberger Schmierstoffvertrieb GmbH terméke.

Ray-Ban (Ferrari): az olasz Luxottica napszemüveggyártó márkája, méretét tekintve az SF90-en szereplő egyik legnagyobb logó.

 

RBC (Williams): kanadai bank, teljes nevén Royal Bank of Canada. 2020-ban csatlakozott a Williamshez.

RCI (Renault): francia pénzügyi szolgáltató, amely az autóiparra összpontosít és világszerte a Renault partnere.

Red Bull (Red Bull): osztrák energiaital-márka, amelynek két csapata is van a Formula-1-ben. 2019-ben a Toro Rosso névadó szponzora volt, 2020-ban viszont már nem szerepel reklámfelületként az Alpha Taurin.

Richard Mille (Alfa Romeo, Haas, McLaren): svájci óramárka, amely három csapatot is támogat.

Riva (Ferrari): olasz motorcsónak- és jachtépítő cég. Neve az autón nem, csak a Ferrari-pilóták sisakján szerepel.

ROKiT (Williams): brit telekommunikációs vállalat, amely okostelefonokra fókuszál. A fiatal vállalkozás a Williams névadó szponzori szerepével akarja megismertetni nevét.

Rolex (F1): svájci óramárka, melyet 1905-ben alapítottak. A Formula-1 globális partnere és időmérője.

Shell (Ferrari): holland-angol olajvállalat, melynek együttműködése üzemanyagpartnerként a Ferrarival 1929-ben kezdődött. Az SF90-en a cég közismert, kagylós logója mellett a V-Power benzin neve szerepel. 2019-ben a cég logója az Alfa Romeo Racing autóján is szerepelt, de 2020-ban lekerült róla.

Siemens (Red Bull): német elektronikai vállalat, melynek jogelődjét 1847-ben alapították. Korábban a Toro Rossót is támogatta, de 2020-ban az Alpha Taurin nem szerepel.

Singha (Alfa Romeo): thaiföldi sörmárka, a Singha Corporation terméke.

Sofina Foods (Williams): kanadai élelmiszeripari vállalat. Elnök-vezérigazgatója a Williams-tartalékpilóta Nicholas Latifi apja, Michael.

Splunk (McLaren): amerikai informatikai vállalat, 2020-ban csatlakozott a McLarenhez.

TAG Heuer (Red Bull): svájci óramárka, a francia LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton konglomerátum tulajdona. 1860-ban alapították.

Telcel (Racing Point): mexikói telekommunikációs cég és mobilszolgáltató. Az América Móvil leányvállalata, Carlos Slim érdekeltségébe tartozik.

Tibco (Mercedes): amerikai informatikai vállalat, amely üzleti szoftverekre és felhő alapú szolgáltatásokra specializálódott. Logója nem szerepel a Mercedes W10-en, de jelentős helyet kap a csapatruházaton.

Tmall (Renault): kínai webáruház, az Alibaba Group tulajdona. Havonta 500 millió felhasználója aktív.

Tommy Hilfiger (Mercedes): amerikai divatmárka, a Mercedes ruházati partnere. A céggel együttműködve alkotta meg TommyXLewis nevű kollekcióját Lewis Hamilton.

UBS (Mercedes): svájci bank. Logója nem szerepel a Mercedes W10-en, de jelentős helyet kap a csapatruházaton.

Unilever (McLaren): a brit-holland fogyasztási cikkeket gyártó vállalat. Dezodormárkája, a Rexona a Williams szponzora volt. 2020-ban az Unilever a McLarenhez csatlakozott, de egyelőre nem jelent meg az autón/csapatruhán.

UPS (Ferrari): amerikai csomagküldő szolgálat, teljes nevén United Parcel Service. Emlékezetesek a Ferrari-pilóták szereplésével forgatott reklámfilmjei.

Velo (McLaren): a brit BAT nikotinos terméke, 2020-ban került fel az autóra.

Vuse (McLaren): a brit BAT e-cigarettája, 2020-ban került fel az autóra.

W66.com (Red Bull): kínai online játékplatform 120 millió felhasználóval, Li Lai guo ji néven is ismert.

Weichai Power (Ferrari): kínai autóipari vállalat, amely nagyteljesítményű dízelmotorokra specializálódott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: