DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Minden riválisuk csak játszadozik Bottas szerint

Valtteri Bottas szerint nem érdemes túl sokat belelátni sem a Ferrari teszteken mutatott tempójába, sem a Red Bull teljesítményébe - úgyis mindkét istálló titkolózik egyelőre.

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto a tesztek során folyamatosan azt kommunikálta, hogy ők jelenleg le vannak maradva a riválisokhoz, a Mercedeshez és a Red Bullhoz képest, több okból kifolyólag is. Sebastian Vettel például hiába nyerte a teszt utolsó előtti napját, ideje még mindig egy bő másodperccel lassabb volt Bottas tesztrekordjától. A német is úgy érezte, végsebességben mindenképp rosszabbak a többi nagyhoz képest.

A Mercedesben erősen kezdő Valtteri Bottas szerint az ilyen játszmázásban egyébként semmi meglepő nincs. „Ez egy ilyen fura taktikázás abban, hogy ki mennyit mutat meg a saját sebességéből” - gondolkozott el a finn a Motorsport.com kérdésére. „Csak maguk a csapatok vannak tisztában a saját valós erejükkel. Ők tudnak ezzel kapcsolatban konkrét számításokat, míg mi csak becslésekbe bocsátkozhatunk ezzel kapcsolatban. Az évek során megtanulja az ember, hogy elsősorban a saját munkájára koncentráljon, aztán majd az idő eldönti, mennyire volt ez az elvégzett munka minőségi.”

00220003_374



Már csak a teszten tapasztalható télies körülmények miatt sem egyszerű felmérni a valós erősorrendet a finn megítélésében. „Elég... egyediek itt a körülmények. Főleg reggelente és késő délután, ezeket a hőmérsékleteket ugyanis nem nagyon látni versenyhétvégéken. Reggelente például elég hideg a pálya, emiatt pedig sokkal jobban lehet nyomni, akár a hosszú etapokon is, hiszen nem kell attól félni, hogy túlmelegszik a gumi. Ehhez képest nagy váltás lesz Melbourne, de azt sem lehet összehasonlítani a mostanival, amikor májusban majd visszatérünk ide.”

Bottas úgy érzi, mindhárom nagycsapatnak hasonló esélyei lesznek a győzelemre. „Nem érdemes részletes következtetéseket levonni a tesztekből. Mi tavaly például küszködtünk a teszteken, aztán Melbourne-be meg jó formában érkeztünk. Azt se lehet tudni, ki milyen fejlesztéseket hoz, akár már a tesztekhez képest is. Még a köridőkből is nehéz olvasni. A szezon elején, úgy gondolom, mindenképp három csapat fog küzdeni a győzelmekért.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: